/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / ​„Epl” reciklažom sopstvenih proizvoda sačuvao tonu zlata

​„Epl” reciklažom sopstvenih proizvoda sačuvao tonu zlata

Andrijana Tomic on 13/08/2016 - 12:15 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

U ekološkom izveštaju za prethodnu godinu tehnološki gigant izneo podatke o uštedi prirodnih materijala i smanjenoj emisiji ugljen-dioksida za više od 23 kilograma po jedinici proizvoda.

Reciklažom elektronskog otpada sopstvenih proizvoda kompanija „Epl” je tokom prošle godine uspela da „sačuva” tonu zlata, tri tone srebra, više od 1.300 tona bakra, 10.000 tona čelika i drugih vrednih metala poput nikla, cinka, olova… Postupkom reciklaže prema procenama kompanije iz Kupertina, američkog tehnološkog giganta, reciklirano je više od 1,2 miliona telefona i drugih uređaja, poput „ajfona” i „ajpeda”. Kako prenose specijalizovani sajtovi, ostvarena je ukupna ušteda veća od 130 miliona dolara.

Najveći udeo u tom profitu je onaj od 999,5 kilograma zlata. Dakle, sačuvano je oko 40 miliona dolara.

Tokom 2015. godini obrađena je najveća količina elektronskog otpada – koja odgovara čak 71 procentu ukupne težine proizvoda sa znakom zagrižene jabuke prodatih u poslednjih sedam godina. Osim što ulažu u reciklažna ostrva i opremu za demontiranje proizvoda, ovakva politika daje veliki doprinos zaštiti životne sredine.

„Veoma se trudimo da elektronski uređaji završe na uređenim deponijama i da se rasklope kako bi postali novi resurs koji se može ponovo koristiti kao sirovina. Želja je i da se pravilno recikliraju i ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i ugrožavaju prirodnu sredinu”, piše između ostalog u godišnjem izveštaju.

A to je moguće jer kompanija sarađuje sa više od 160 kompanija specijalizovanih za reciklažu, širom sveta. Novost je i da su značajna sredstva prethodnih godina ulagali u „lijam” robote, čiji je zadatak upravo pravilna demontaža odbačenih uređaja.

„Epl” praktikuje da se kupcima novih uređaja u objektima ovog informatičkog giganta omogući zamena postupkom „staro za novo”, dok se najavljuju u budućnosti i mogućnost novčane nadoknade za one koji donesu isluženi uređaj.

U izveštaju je navedeno i da je oboren dosadašnji rekord u „zelenom otisku”. Emisija ugljen-dioksida po jedinici proizvoda je tokom 2011. godine iznosila 137,2 kilograma, dok je u prošloj godini smanjena na 114,2 kilograma.

 

Izvor: http://www.politika.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *