/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / 5. JUN – SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

5. JUN – SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Andrijana Tomic on 05/06/2017 - 11:48 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
5 (100%) 1 vote

Svetski dan zaštite životne sredine se obeležava svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja sveta. Na ovaj dan, ustanovljen još 1972. godine, Ujedinjene Nacije skreću pažnju vlada država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rešavanja.

Svetski dan zaštite životne sredine, ove godine održava se pod sloganom “Misli. Jedi. Sačuvaj.” (Think. Eat. Save). Prema podacima Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN (FAO), svake godine  1,3 milijarde tona hrane propadne i baci se.  U isto vreme svaki sedmi stanovnik planete gladuje, a godišnje umre od gladi više od 20.000 dece mlađe od pet godina. Imajući u vidu ovaj ogroman disbalans u načinu života razvijenih i nerazvijenih, s jedne strane, kao i posledice po životnu sredinu, s druge strane, ovogodišnji slogan “Misli. Jedi. Sačuvaj.”  ima za cilj da podstakne svest ljudi na razmišljanje o značaju izbora hrane koju konzumiraju, kao i direktnog i indirektnog uticaja tog njihovog izbora na životnu sredinu.

U preko 100 država, na Svetski dan zaštite životne sredine, organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti vlada, privrede i stanovništva u celini, u pravcu odgovornijeg ponašanja prema svom okruženju. U ovim akcijama, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. Na ovaj način skreće se pažnja na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja vrsta i sl. U Srbiji će tokom Svetskog dana zaštite životne sredine biti organizovane brojne aktivnosti i manifestacije kojima se skreće pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.
Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kojeg Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine.
U Srbiji se povodom Svetskog dana zaštite životne sredine organizuju brojne aktivnosti i manifestacije kojima se javnosti skreće pažnja na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne okoline.
U Narodnoj skupštini se održava šesta javna debata “Tretman opasnog i posebnih tokova otpada u Republici Srbiji”, i to u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj (CEDEF) i Privredne komore Srbije.
Organizatori upozoravaju da u Srbiji postoji više od milion tona istorijskog opasnog otpada nastalog radom fabrika u prošlosti, a svake godine stvara se do 200.000 tona novog opasnog otpada, koji se u određenoj meri nekontrolisano odlaže.

Opasni otpad zbrinjava samo 30 privremenih deponija, od čega 62 odsto ne zadovoljava propisane uslove rada.

U Skupštini Grada Beograda se organizuje svečanost povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, gde će između ostalog biti reči o adaptaciji na klimatske promene.

U Privrednoj komori Beograda biće održan okrugli sto na temu “Održivi razvoj i prirodne katastrofe u jugoistočnoj Evropi – posledice, revitalizacija, zaštita i prevencija – izazov za privredu, stanovništvo i državu”.

Izvor: rts.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *