/ NOVOSTI / Inspekcija rada uskoro u Slobodi

Inspekcija rada uskoro u Slobodi

ubzrs on 14/09/2017 - 6:51 am in NOVOSTI
Rate this post

Novi zakon o inspekcijskom nadzoru koji je stupio na snagu u maju prošle godine promenio je odnos inspekcije i poslodavaca. Akcenat je stavljen na preventivni rad i saradnju sa poslodavcima, a samo u slučaju ponavljanja prekršaja podnose se prijave. Tako su inspektori u poslednjih šest meseci kod 84 poslodavca otkrili radnike koji su radili na crno, ali protiv njih nije podneta prekršajna prijava jer su odmah prijavili radnike. U narednom periodu, inspekcija rada pojačaće kontrolu vojne fabrike Sloboda, kako bi se smanjile povrede na radu.

inspekcijaDo prošle godine nije bilo poslodavca koji se nije plašio inspekcije rada. Kako se tada govorilo, inspekcija je dolazila da nešto nađe i da kazni poslodavca, a u suprotnom niju ispunili svoj zadatak. Nakon prošlogodišnjih izmena zakona i usklađivanja sa zakonima koji važe u Evropskoj uniji, inspekcija rada je na neki način postala partner sa poslodavcima i radnicima, a rad se bazira na preventivi i edukaciji.

-Osnovni zadatak inspekcije rada po novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru koji je na snazi od maja prošle godine je da zajedno, sa poslodavcima i zaposlenima, napravimo bolji ambijent i da što više uvedemo poslovanje u zakonske i legalne tokove. Po prvi put su organizovani savetodavni inspekcijski nadzori, preventivno delujemo u posetama, upozoravamno poslodavce kako to funkcioniše, rekao je Vladimir Radosavčević, koordinator Inspekcije rada Moravičkog okruga.

Od početka primene zakona do danas, poslodavci su zahvaljujući radu inspekcije prijavili više stotina radnika. Inspekcija je samo za poslednjih šest meseci neprijavljene radnike otkrila kod 84 poslodavca, nakon čega je 170 radnika dobilo ugovore o radu na određeno ili neodređeno vreme. To su i najčešći prekršaji koje je inspekcija otkrivala.

– Nismo napisali ni jednu kaznu već su svi zaposlili radnike na određeno i neodređeno. U delu radno-pravnih odnosa najčešće je do nedavno bio izražen rad na crno. Primetno je da poslednja dva tri meseca kod poslodavaca imamo sve manji prekršaj rada na crno, naročito masovni rad na crno. Ranije smo imali slučajeve kada dođete u kontrolu kod poslodavca zateknemo 15-20 radnika na crno. To su bile firme koje se bave preradom voća ili konfekcije. Danas to više nije slučaj, kaže Radosavčević.

Akcenat inspekcije rada u narednm periodu biće bezbednost na radu, posebno u kompaniji Sloboda gde je poslednjih godina primljen veliki broj radnika.

-Kada su u pitanju prijave najčešće se dešava da u delu bezbednosti rada nađemo radnike koji nisu osposobljeni za bezbedan rad ali sveviše i više je manje tih primera. Povećanjem broja zaposlenih u određenim firmama, pogovoto namenske industrije, i kompaniji Sloboda u Čačku koji nisu obučeni za određenu vrstu posla zbog čega dolazi do povreda. U narednom periodu inspektorat za rad planira redovne nadzore u toj firmi i da pomogne zajedno sa poslodavcima da taj broj povreda svedemo na minimum, najavio je Radosavčević.

Kada su u pitanju gradilišta, Radosavčević kaže da se više ne mogu videti radnici bez zaštitne opreme. Kako navodi, pre nego što se otvori gradilište, inspekcije dobijaju spisak svih radnika koji će biti na gradilištu, i na samom početku gradnje vrši se nadzor da li su svi radnici obučeni za bezbedan rad i da li imaju svu zaštitnu opremu.

Objašnjavajući kako se biraju objekti gde će se vršiti kontrola, Radosavčević kaže da postoji više načina.

-Tokom jula smo u dva navrata sa Upravom kriminalističke policije i žandarmerijom, kao i Poreskom policijom u dva navrata vršili iz svog domena kontrolu u noćnim lokalima. Izbor lokala je napravljen od strane Uprave kriminalističke policije. Što se tiče našeg izbora, mi opet radimo na više načina: ili to radimo po prijavi, ili to radimo u nekom kontinuitetu da u nekom odeđenom periodu budemo zastupljeni kod svih poslodavaca. Imamo često komentar da ovde nikad nismo ušli. To nije tačno. Postoji komentar zašto dolazimo stalno. Pa zato što se prekršaj ponavlja, kaže kooridnator Inspekcije rada Moravičkog okruga.

Pet inspektora u Čačku obavi oko 1.000 inspekcijskih nadzora godišnje na području od Ljiga do Golije. Osim kontrole poslodavaca, vrata inspektorata otvorena su i za sva pitanja radnika, koji sem, prema rečima Radosavčevića, najčešće obraćaju u domenu radno-pravnih odnosa.

Izvor: www.ozonpress.net

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *