/ NOVOSTI / Ako već pušite, radite to što bezbednije

Ako već pušite, radite to što bezbednije

ubzrs on 06/03/2013 - 9:42 am in NOVOSTI, ZDRAVLJE
Rate this post

Sa dolazećim 13. martom,  danom kojim  se promoviše borba protiv pušenja u celom svetu, internet je preplavljen različitim informacijama i člancima o tome kolika je štetnost duvanskog dima po vaše zdravlje.

Sem lošeg uticaja po zdrvalje, prošle godine je vlada UK prikazala statističke podatke koji su veoma zabrinjavajući.

Prema statistici 2011-2012, utvrđeno je da je opušak od cigarete drugi najčešći uzročnik svih požara koji se dese u zatvorenom prostoru ili kući, a to mesto zauzima odmah posle kućnih aparata za kuvanje. Univerzitet Sent Endrus takođe svrstava cigarete i upaljače/šibice kao dva  od pet najčešćih uzročnika požara na radnom mestu.

Iako pušenje vema loše utiče na zdravlje ljudi i veoma ga je teško ostaviti, možda je bolje da se pušači edukuju o rizicima požara  koji mogu da nastanu ako se ne poštuju neka osnovna načela.

Na poslu

Pušenje u zatvorenom prostoru je zabranjeno u svim radnim mestima u Velikoj Britaniji od jula 2007, ali još uvek postoje neki rizici.

Ako pušite, ostanite u određenom prostoru, daleko od bilo kog materijala koji bi mogao da se zapali.

Molimo vas da ugasite cigarete u odgovarajuće posude pepeljare koje neće izgoreti ili se lako prevrnuti.

Ne bacajte opušakebilo gde.  Bacajući ih korpu za otpatke ili npr. preko ograde – nikad se ne zna gde će sleteti ili šta bi mogli zapaliti.

Kod kuće

Zabrinjavajući su  požari kod kuće koji nastaju kao posledica paljenja cigarete i nekog zapaljivog materijala. Ovakav tip požara je rezultat više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi tip požara.

Nikada nemojte pušiti kada vam se spava ili kada ste u krevetu jer postoji veća verovatnoća da ćete zaspati sa upaljenom cigaretom. USA statistika od 2006 do 2010 pokazuje da su dušek ili posteljina najčešći predmeti koji se prvo zapale,  to je rezultat drugog najvećeg broja  civilnih žrtava (13%).

Takođe je važno da koristite odgovarajuću posudu  koja se neće spaliti ili prevrnuti.

Pre pražnjenja sadržaja  pepeljare u kantu, proverite da li ima užarenog pepala.

Obratite posebnu pažnju ako koristite terapiju sa jakim lekovima.

 

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *