/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Alarmantno: Plivaćemo u fekalijama!

Alarmantno: Plivaćemo u fekalijama!

Andrijana Tomic on 04/01/2017 - 11:16 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post
Samo 17 odsto Srbije je pokriveno kanalizacionom mrežom, koja je prilično loše urađena, tako da i najmanja poplava može da izbaci svu prljavštinu na površinu
Samo 17 odsto Srbije pokriveno je kanalizacionom mrežom, a u ostalim delovima naše zemlje mahom se nalaze nestručno urađene septičke jame!Stručnjaci upozoravaju da i manja poplava, pa čak i topljenje snega može dovesti do izbijanja fekalija na površinu i enormnog zagađenja životne sredine!
– Srbija ima ogroman problem sa otpadnim vodama, ali se o tome ne govori jer druge velike teme skreću pažnju. Problem otpadnih voda je problem lokalnih samouprava, koje treba da izrade projekte. U EU je prosečna pokrivenost kanalizacijom 70 ili 80 odsto, a u Srbiji 17 – upozorila je Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pristupne pregovore sa EU.Nije se vodilo računa

Ona je dodala da će Srbija za usklađivanje sa standardima EU po pitanjima životne sredine morati da izdvoji više od 11 milijardi evra.

Ivan Karić, predsednik stranke Zeleni Srbije, kaže da će minimum 50 odsto ovih sredstava planiranih za zaštitu životne sredine (5,5 milijardi evra) biti neophodno da se izdvoji upravo za rešavanje problema otpadnih voda i fekalija.
– Kad se voda dovodila u gradove u Srbiji, nije se vodilo računa o kanalizacionim sistemima. Građani su pravili septičke jame koje nisu funkcionisale i sada pri najmanjoj poplavi postoji ogromna opasnost od izlivanja fekalija – upozorava Karić i dodaje da se u Srbiji prečišćava tek oko pet odsto otpadnih voda:
– Samo u Savu i Dunav se godišnje slije oko 90 miliona kubnih metara fekalija. Posebno su ugrožene i Kolubara, Zapadna i Južna Morava, koje su praktično kolektori fekalija, ali i gradovi oko tih reka.

Dušan Đurić, direktor Zavoda za vodosnabdevanje, kanalizaciju i zaštitu voda pri Institutu „Jaroslav Černi“, kaže da do problema izlivanja fekalija prilikom velikih padavina dolazi najčešće zbog ilegalnog priključivanja fekalne kanalizacije na atmosfersku kanalizaciju.

Ministarstvo ćuti

– U Srbiji postoji nedovoljan stepen izgrađenosti kanalizacije. Ovakvo stanje je posledica nedovoljnih ulaganja u prethodnih više decenija, kako od strane države tako i od strane lokalnih samouprava – navodi Đurić i dodaje da bi trebalo pod hitno povećati broj postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine juče nisu odgovorili na pitanja.

 

 

 

Izvor: http://www.kurir.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *