/ NOVOSTI / ALARMANTNO: VODA S ČESME IZAZIVA I RAK

ALARMANTNO: VODA S ČESME IZAZIVA I RAK

ubzrs on 20/11/2013 - 12:13 pm in NOVOSTI, ZDRAVLJE
Rate this post

U mnogim opštinama koriste se stare azbestne cevi, koje izazivaju bolesti poput raka, leukemije, hipertenzije…

U Srbiji je čak i voda štetna!
Voda u Srbiji koja prolazi kroz stare azbestne cevi izaziva rak, leukemiju i druge opasne bolesti, dokazale su brojne svetske studije. Uprkos tome, u oko 30 opština u Srbiji koristi se više od 80 odsto azbestnih cevi za vodosnabdevanje koje su štetne po zdravlje i odavno su izbačene iz upotrebe u Evropskoj uniji, dok su SAD još 1989. uvele zabranu proizvodnje i korišćenja proizvoda sa azbestom. Hemičarka Ivana Đujić kaže za Kurir da je azbest štetan u bilo kom obliku, a pogotovu u vodi za piće.

Veliki rizik

Opšte je poznato koliko je azbest štetan i koje sve bolesti može da izazove. Kad je reč o azbestnim cementnim cevima, ukoliko su stare, kao što kod nas jesu, može lako doći do krunjenja, nakon čega se azbest meša s vodom koju građani piju svakog dana. To je veliki problem, naročito što je zamena vodovoda ozbiljan, zahtevan i skup posao – kaže ona.

Ivana Đujić dodaje da, ukoliko dođe do globalne zamene azbestnih cevi, postavlja se pitanje kako i gde će se skladištiti i uništiti azbest, jer i to izaziva opasnost.

Upravo zbog opasnosti, pojedini ljudi žele da se zaštite od azbesta u vodi, pa koriste razne filtere. Međutim, ja sam protiv njih jer se na taj način iz vode uklanja i ono što je štetno i ono što je korisno, poput minerala koji su neophodni organizmu – priča za Kurir Đujićeva.

Upozorenje

Podsetimo, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić upozorio je da Srbi u velikom broju opština piju vodu iz azbestnih cevi i da je to zabrinjavajuće.

Za građane Srbije najvažnije je da imaju zdravu pijaću vodu i da se otpadne vode prečišćavaju na odgovarajući način – rekao je Ilić i dodao da je više stotina kompanija iz celog sveta zainteresovano za taj sektor u Srbiji.

Šta sve izaziva azbest

– razne tumore
– kancer želuca, jednjaka, pankreasa, žučne kese, pluća, bubrega, grla
– leukemiju
– hipertenziju
– gušenje
– alergije

Pročišćavanje
ZAMRZUTA VODA JE ZDRAVIJA

Hemičarka Ivana Đujić kaže da je jedan od načina da se pročisti voda zamrzavanje.

Metoda koju Rusi već dugo primenjuju je zamrzavanje vode u plastičnim bocama. Kad izvadite bocu, ostavite je da se odmrzne i prvih 20-30 mililitara prospite. Na taj način se veliki broj štetnih materija izbaci, a dobijena voda je kao izvorska. To je najlakši i najjednostavniji metod za pročišćavanje vode – savetuje Đujićeva.

Kancerogeno
ŠTETNO JEDINJENJE

Pojedine azbestne cevi u reakciji s vodom oslobađaju štetna jedinjenja, a neke to čine u reakciji s hlorom iz vode. Veoma stare azbestne cevi nisu štetne samo zbog azbesta već i zbog cementa, koji sadrži desetine kancerogenih supstanci, a koji upada u pijaću vodu.

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *