/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Apatin: Podzemne vode izbacile opasan otpad na površinu

Apatin: Podzemne vode izbacile opasan otpad na površinu

Andrijana Tomic on 26/03/2018 - 7:17 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Nedaleko od Banje Junaković u apatinskoj opštini prilikom porasta nivoa podzmenih voda, došlo je razlivanja ilegalno uskladištenog  opasnog otpada koji se razlio po obradivim površinama.

Taj otpad je pronađen pre dva meseca, a njega je najverovatnije ostavio neko od apatinskih privrednika.  Prema pisanju lokalnih medija, nepoznata osoba je po svoj prilici bagerom iskopala rupu, a potom tu deponovala otpadno ulje.

Institut zaštite na radu Vojvodine obavio je toksikološke analize ulja iz te jame, ustanovivši da je otpad opasan po zdravlje zbog povećane koncentracije ukupnih ugljovodonika u odnosu na propisanu vrednost, te da otkriveno ulje potiče iz rezervoara za transport i skladištenje. Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine naložio je Opštini Apatin da taj otpad ukloni, ali do toga nije došlo.

Ranije je saopšteno da je Opštinski štab za vanredne situacije predložio nagradu za informacije o tome ko je potencijalno opasan otpad ostavio usred oranica. Tada je načelnik opštinske uprave Nedeljko Vučenović kazao da će uklanjanje i skladištenje otpada iz te jame građane Opštine Apatin koštati između osam i 10 miliona dinara, kao i da će se na to još dodati troškovi uklanjanja kontaminiranog zemljišta i njegovo uništavanje.

 

Izvor: www. vesti-online.com

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *