/ NOVOSTI / Bumerang radne snage: Bogate članice EU vraćaju “jeftinije” radnike nazad u Rumuniju, Bugarsku i Hrvatsku

Bumerang radne snage: Bogate članice EU vraćaju “jeftinije” radnike nazad u Rumuniju, Bugarsku i Hrvatsku

ubzrs on 07/09/2017 - 7:41 am in NOVOSTI
Rate this post

Dok se u Hrvatskoj ne vidi kraj, talas iseljavanja iz zemalja istočne Evrope u zapadne zemlje na silaznoj je putanji.

Kako piše Ekonomist, od 2010. godine je neto emigracija pala u devet od 11 postkomunističkih zemalja. Štaviše, ponegde se već može govoriti o „bumerangu radne snage“, povratku onih obrazovanijih kućama, piše “Ekonomist” a prenosi “Jutarnji list”.

Iz istočnih zemalja je, pišu u Ekonomistu, u Britaniju godišnje stizalo u periodu 2010.-2015. Više od 30.000 migranata, iz zemalja koje su u Evropsku uniju ušle 2004, a lani je taj broj pao na samo 5.000. Delomično je to, jasno, zbog Bregzita, ali smatraju da se može objasniti i rastom potražnje za radnicima u istočnoj Evropi.

U Rumuniji je, napominju, stopa nezaposlenosti pala na 5,3 odsto, a u Češkoj na 2,9 odsto. Čak 73 odsto mađarskih proizvođača kažu da ne mogu da pronađu radnike koji im trebaju. S druge strane, plate rastu – u Češkoj su porasle pet odsto u odnosu na godinu ranije, a u Mađarskoj za 15 odsto, zbog velikog skoka minimalne plate.

Nije, međutim, u EU na relaciji zapad-istok nastupila harmonija po pitanju radnika, daleko od toga.

Tako je prošle nedelje francuski predsednik Emanuel Makron obilazio neke istočnoevropske članice u misiji zaštite francuskih radnika od „nepoštene konkurencije“.

Radi se o tome da kompanije iz istočne Evrope dobijaju poslove u razvijenijim članicama poput Francuske i na gradilišta, kad su u pitanju građevinske kompanije, dovode svoje radnike koji su (još uvek) jeftiniji od lokalnih.

Za tu se praksu primjenjuje termin „izaslani radnici“ koji se koristi u smernici Evropske komisije o uslovima angažovanja i plaćanja tih radnika, a koju je Makron kritikovao kao izdaju evropskoga duha, za prošlonedeljnu poseta Austriji.

Nakon toga se još susreo i sa slovačkim i češkim premijerima te je, čini se, dobio obećanja da će te zemlje pristati na dogovor o reformi pravila za strane radnike kojima bi se smanjio „socijalni damping“ u starim članicama EU, odnosno ti bi radnici morali biti jednako plaćeni kao i lokalni.

BLIC ONLINE

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *