/ NOVOSTI / Cena radničkog dostojanstva

Cena radničkog dostojanstva

Andrijana Tomic on 28/07/2016 - 12:00 pm in NOVOSTI
Rate this post

Da li je država u paničnoj jurnjavi za stranim investitorima, uz subvencije od 10.000 evra, dala i preteranu slobodu onim kompanijama koje su ovih dana na lošem glasu zbog ugrožavanja prava radnika? Ili je u promovisanju Srbije, kao zemlje jeftine radne snage, neko od njih pogrešno razumeo da ovde na ceni nije ni dostojanstvo?

Kako objasniti postupke „Jure”, „Geoksa” ili „Perutnine Ptuj Topiko” u koju je juče stigla vanredna inspekcija budući da su zbog navodne krađe mesa, 17 radnika testirali poligrafski. Da ne govorimo o zabrani odlaska na pauzu ili u toalet, radu u nehumanim uslovima na temperaturi od 35 stepeni, neplaćenom prekovremenom radu i drugim primerima kršenja Zakona o radu, pa i Ustava, s obzirom na to da u pomenutim kompanijama nije dozvoljeno čak ni sindikalno organizovanje – a i tamo gde jeste potpis na pristupnicu sigurno bi značio otkaz.

Predstavnici sindikata koji ne mogu ni da reaguju, i brane ove radnike, odgovornost vide u nadležnim državnim organima. Kažu država zatvara oči pred ovim problemom i toleriše kršenje zakona. Oglušuje se o njihova upozorenja da je u većini stranih kompanija zabranjeno sindikalno organizovanje, a bez toga, nema ni zaštite prava radnika. Iz Agencije za mirno rešavanje sporova nedavno su poručili radnicima, koji imaju probleme sa svojim poslodavcima (a nemaju organizovan sindikat), da je rešenje u grupnim prijavama Inspekciji rada. Dovoljni su potpisi većeg broja ugroženih radnika i taksativno navedeni problemi sa kojima se suočavaju. Ova institucija je do sada pravosnažno rešila oko 350 radnih sporova od kojih se dve trećine odnosilo na mobing nad zaposlenima i povrede drugih prava koje radnici nisu prepoznali.

Prema podacima Kancelarije za brze odgovore pri Ministarstvu za rad, kojoj zaposleni mogu anonimno da prijave probleme sa poslodavcima, čak 96 odsto prijava je opravdano. Inspekcija je reagovala i po prijavama koje su stigle za kršenje prava u fabrikama „Geoks” (pet prijava od početka godine) i „Jura” protiv koje su od 2010. godine, od kada posluje u Srbiji, zbog kršenja prava radnika pokrenuti i prekršajni postupci.

Gde je granica ugrožavanja prava radnika u Srbiji i da li bi uopšte o tome trebalo da se govori ukoliko imamo Zakon o radu koji jasno predviđa šta može, a šta ne, pa čak i u zemlji sa ovako velikim brojem nezaposlenih. Uz priče o očajnim radnicima koji trpe da ne bi dobili otkaz, pojavile su se ovih dana i one drugačije, pozitivne, a akteri su takođe vlasnici stranih kompanija koje posluju na našem tržištu. Tako prema pisanju medija fabrika „Leoni”, ne samo da prihvata primedbe zaposlenih, nego ih i plaća. Za odbačenu prijavu radnici dobiju po 500 dinara, dok za onu koja bude usvojena, sleduje nagrada od hiljadu do pet hiljada dinara.

 

Izvor: www.politika.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *