/ DOBRE VESTI / Čudesan oporavak dvojice naftnih radnika iz Kikinde

Čudesan oporavak dvojice naftnih radnika iz Kikinde

ubzrs on 24/10/2018 - 6:47 am in DOBRE VESTI
Rate this post

Dejan Jerinkić (30) i Goran Belančić (34), radnici NIS, u eksploziji kod Požarevca 20. septembra zadobili stravične opekotine opasne po život. Posle niza teških operacija kože uspešno se oporavljaju u KC Srbije


Radnici NIS Dejan Jerinkić (30) i Goran Belančić (34) iz Kikinde, koji su 20. septembra zadobili strašne opekotine u eksploziji na bušotini kod Požarevca, uspeli su da prežive i oporavljaju se u KC Srbije posle serije transplantacija kože!

Dejanu je u ovoj nesreći izgorelo 60 odsto kože, a Goranu 45 odsto, međutim, zahvaljujući borbi lekara i pomoći petorice kolega koji su im donirali kožu, uspešno se oporavljaju nakon mesec dana borbe za život.

I dalje izolovani

Povređeni radnici nalaze se i dalje na intenzivnoj nezi i u potpunoj izolaciji, kako im se tek transplantirana koža ne bi inficirala. Dejan, koji je teže povređen, još nije u mogućnosti da govori, dok nam je Goran kratko opisao kroz kakav je pakao prošao u poslednjih mesec dana.

 Sećam se čitavog događaja, svega što se desilo tog kobnog dana kada je došlo do eksplozije na bušotini. Svaki detalj premotavam u sećanjima i te strašne trenutke nikada neću zaboraviti. Prosto ne mogu da poverujem da sam preživeo, da mogu da pričam, razgovaram sa lekarima, prijateljima, sa mojom porodicom i decom. Neizmerno sam zahvalan na svemu što su lekari i sestre sa klinike uradili za nas, ali i donatorima, mojim prijateljima, koji su mi donirali kožu i zahvaljujući njima sada sam živ – rekao je Belančić.

Prema rečima dr Biljane Ćertić, načelnice Odeljenja opekotina sa intenzivnom negom u KCS, pravo je čudo da su Dejan i Goran preživeli ovu strašnu nesreću, jer im je više od pola tela bilo u opekotinama.
 Dejan Jerinkić je imao 60 odsto, a Goran Belančić 45 odsto opekotina trećeg stepena po telu. Bili su životno ugroženi i znali smo da nas čeka duga borba najpre za život, a zatim i za oporavak. Dejanu su urađene tri transplantacije, i to dve od kože donora, ali i jedna autotransplantacija od zdravih delova njegove kože. Dok Goran, koji je prošao malo bolje, ima dve urađene transplantacije, jednu od sopstvene kože, a drugu uz pomoć donora. Nakon skoro mesec dana slobodno mogu da kažem da smo uspeli i da smo zajedničkim snagama učinili čudo. Obojica su van životne opasnosti, oporavljaju se i uskoro bi trebalo da budu pušteni kući, svojim porodicama – otkriva dr Ćertić.

(FOTO) PANIKA U SELU BRADARAC: U stravičnoj eksploziji i požaru na naftnoj bušotini POVREĐENI RADNICI!

Humani spasioci

Prema njenim rečima, pored čitavog tima lekara i medicinskog osoblja, veliku stvar uradili su i humani i hrabri ljudi koji su donirali kožu.
 Veliku zahvalnost dugujemo humanim momcima, herojima koji su bili donatori i spasili živote ovim pacijentima. Bilo ih je ukupno petorica. Prošli su niz procedura, morali su da budu potpuno zdravi, bez ikakvih promena na koži, naročito ne na butinama, odakle se ona obično uzima – dodaje naša sagovornica.

Kožu donirao i kum povređenog radnika

Informer DN

Damir Komlenić, kum Dejana Jerinkića, ni trenutka nije razmišljao da li da donira kožu svom najboljem prijatelju.
– Bilo je teško i strašno, ali nismo imali mnogo vremena za razmišljanje, već smo morali odmah da delujemo. Pokrenuta je akcija, a nama su minuti bili od značaja. Morali smo da nađemo dobrovoljne davaoce i kože i krvi. Za svih pet intervencija bilo je ukupno 50 potencijalnih donora, a izabrana su petorica. Ono što je sada važno jeste da smo svi dobro i da se oporavljamo uspešno, na kućnom lečenju. Nije bilo prijatno, niti bezbolno, ali na to nismo ni mislili, jer nam je jedini cilj bio da se sve dobro završi i da spasimo živote Dejanu i Goranu – ispričao nam je Dejanov kum Damir.

Preuzeto sa: Informer.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *