/ GLAVNA TEMA / Danas se obelezava 28. April – Svetski i nacionalni dan bezbednosti i zdravlja na radu

Danas se obelezava 28. April – Svetski i nacionalni dan bezbednosti i zdravlja na radu

Andrijana Tomic on 28/04/2017 - 7:48 am in GLAVNA TEMA
3.7 (73.33%) 6 votes

Svetski  i nacionalni dan Bezbednosti i zdravlja na radu se obelezava svake godine 28. Aprila i predstavlja kampanju kojom se  promoviše  bezbedan, zdrav i dostojan rad.   Međunarodna organizacija rada (MOR) ovaj dan obeležava  od  2003. godine.

Tema kampanje MOR-a  za 2017. Svetskog dana za bezbednost i zdravlje na radu – Optimizacija prikupljanja i korišćenje podataka  bezbednosti i zdravlja na radu   – fokusira se na kritične potrebe za zemlje da se poboljša njihov kapacitet za prikupljanja i iskoriste pouzdane podatke o  bezbednosti i zdravlja na radu.

Nacionalna bezbednost i zdravstvena kultura je ona u kojoj se pravo na bezbedno i zdravo radno okruženje poštuje na svim nivoima, gde vlade, poslodavci i radnici aktivno učestvuju u obezbeđivanju bezbednog i zdravog radnog okruženja kroz sistem definisanih prava, odgovornosti i dužnosti, i gde se  najveći prioritet daje principu prevencije.

Ulaganje u prevenciju je dovelo do značajnog smanjenja  povreda na radu i profesionalnih oboljenja. Sačuvani su milioni života i izbegnuta ogromna ljudska patnja. Ulaganje u prevenciju se održava i na ekonomsku sferu poslovanja.  Poboljšanje bezbednosti i zdravlja na radu predstavlja i strateška sredstva ne samo za kompanije na lokalnim i globalnim tržištima, već i za društvo u celini.

Bezbednost, zdravlje i blagostanje na radu moraju biti postavljeni na visokom nivou u nacionalnim i međunarodnim programima i da dovedu do razvoja kulture prevencije na svim nivoima poslovanja.

Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu Srbije se zalaže i podržava preventivnu politiku bezbednosti i zdravlja na radu  radi zaštite i promovisanja bezbednih i zdravih radnih mesta .  Ključna vizija  Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije jeste eliminisati nesreće na radu, upravljati radnim okruženjem prema najvišim standardima bezbednosti i zdravlja na radu.

 

0 POST COMMENT
Rate this article
3.7 (73.33%) 6 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *