/ GLAVNA TEMA / Deset pitanja koja poslodavac NE SME da postavi zaposlenom

Deset pitanja koja poslodavac NE SME da postavi zaposlenom

ubzrs on 21/07/2016 - 8:58 am in GLAVNA TEMA
Rate this post

Poligrafsko ispitivanje radnika zbog nestanka tone piletine u fabrici “Perutnina Ptuj – Topiko” iz Bačke Palanke, prvi je slučaj ovog tipa zabeležen u Srbiji. Nije, na žalost, i jedini u kojem su poslodavci prekoračili svoja zakonska ovlašćenja.

Ovo su pitanja i zahtevi koja poslodavac pred vas ne sme nikad da iznese.

1. Da li ste trudni ili planirate da imate decu?

2. Da li ste HIV pozitivni?

3. Koje ste nacionalnosti i veroispovesti?

4. Da li ste oženjeni/udati, razvedeni…

5. Imate li decu?

6. Da li ste gej?

7. Da li ste član neke političke stranke ili sindikata?

8. Kakva su vam politička uverenja?

9. Šta imate od imovine?

10.Kakvo vam je socijalno poreklo, odnosno da li potičete iz radničke porodice, porodice intelektualaca, zemljoradnika…

Uprkos tome, Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u dosadašnjoj praksi sretao se sa pokušajima poslodavaca da neovlašteno prikupljaju i obrađuju lične podatke zaposlenih.

Foto: E. Čonkić / RAS Srbija

– Slučaj poligrafskog ispitivanja je samo jedan izolovan slučaj, ali je celo pitanje mnogo kompleksnije – kaže za Šabić za “Blic”.

Foto: Profimedia

Do sada on se, pored ostalog, sretao sa ambicijama poslodavaca da kontrolišu medicinsku dokumentaciju zaposlenih, presretali su njihovu elektornku komunikaciju, čak i onu privatnu, drže radnike pod konstantnim video nadzorom. A sve to spada u neovlašćeno prikupljanje podataka o ličnosti.

– Kada je reč o medicinskoj dokumentaciji, stvar je jasna. Poslodavcu jedino mora da se dostavi obaveštenje o privremenoj sprečenosti za rad. Nema prava da traži vaše rentgenske snimke, laboratorijske nalaze… – kaže Šabić.

Poslodavac može, doduše, ako posumnja u opravdanost razloga za odsustvovanje sa rada, da traži od nadležnog zdravstvenog organa da utvrdi zdravstvene sposobnosti zaposlenog, odnosno da lekarska komisija da li zaista postije razlozi zbog kojih zaposleni nem ože da radi.

Ne smeju se, takođe, postavljati pitanja ženama da li su trudne, ili nameravaju da imaju decu. Zakonom je, čak, izričito precizirano da poslodavac ne sme, recimo, da zahteva od zaposlene žene, ili one koja konkuriše za posao, da uradi test na trudnoću, osim ukoliko nije reč o poslu kod kojeg postoji znatan rizik za zdravlje žene i deteta.

U takvim, kao i u ostalim slučajevima pokušaja nedozvoljenog prikupljanja ličnih podataka, radnik ima pravo da odbije da odgovori na pitanje. Zbog toga, naravno, ne bi smeo da snosi nikakve posledice.

 

Izvor: Blic Online

Autor: M. R. Petrović

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *