/ DOGAĐAJI / Dodela priznanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu – 28.04.2016

Dodela priznanja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu – 28.04.2016

ubzrs on 28/04/2016 - 8:35 am in DOGAĐAJI, GLAVNA TEMA
5 (100%) 1 vote

Povodom obeležavanja 28. Aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja u R.Srbiji , a radi unapređenja bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji, pravnim i fizičkim licima, na svečanosti u Ateljeju 212 kojoj je pored brojnih zvanica i stručnih lica prisustvovao i ministar rada Aleksandar Vulin, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Uprava za bezbednost i zdravlje na radu dodelila je nacionalna priznanja pravnim licima i pojedincima za izuzetna dostignuća u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

“U Srbiji su prošle godine na radnom mestu stradala 24 radnika i mora se učiniti sve da ta brojka u buduće bude manja “ , rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
Ministar rada, Aleksandar Vulin je izjavio da su povrede na radu i smrtni ishodi mogli biti izbegnuti i da su pojedina preduzeća stvorila bezbedne uslove za rad tako da nisu imali nijednu smrtnu povredu.

“Sve što radimo mora da se meri po tome da ova brojka bude manja. Svi zakonski projekti, sve nagrade imaju smisla ako ove godine i svake naredne godine bude sve manje onih koji nisu sa nama zbog povrede, zbog smrti koja je morala biti predviđena”, rekao je Vulin.

On je dodao da je zadatak ministarstva trojak – povećanje zaposlenosti, izbegavanje svake povrede na radu, i ukidanje ili značajno smanjenje rada na crno.
“Ukoliko povećamo zaposlenost to će sigurno značiti da je rad na crno mnogo ređi i da ga ima mnogo manje… Ukoliko smanjimo rad na crno bez svake sumnje u kontrolisanim uslovima biće veća bezbednost na radu”, naglasio je ministar.

Ovogodišnji Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu posvećen je stresu na poslu, a nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada Jovan Protić kaže da su zemlje koje se ozbiljno bave statistikom proračunale da se gube ozbiljne sume novca zbog stresa na poslu.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da najveću odgovornost za smanjenje povreda na radu imaju poslodavci i da oni shvataju da je njihova odgovornost velika.
Atanacković kaže da osim poslodavaca i radnici imaju veliku odgovornost, jer se dešava da je poslodavac obezbedio uslove, a da se pojedini zaposleni ne pridržavaju toga.

Predstavnici sindikata su se složili da je život najpreči da svi zajedno moraju da rade na povećanju bezbednosti na radu- ministarstvo-sindikati, poslodavci.

U okviru obeležavanja Nacionalnog dana bezbednosti na radu dodeljene su pohvalnice, plakete i povelje firmama koje su obezbedile najbolje uslove rada zaposlenima odnosno primere najbolje saradnje između rukovodilaca i zaposlenih u prevenciji rizika.

Nagrade se dodeljuju kako bi se odalo priznanje inovativnim doprinosima i posvećenosti oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i na taj način se doprinosi i promociji bezbednosti i zdravlja na radu u nacionalnim uslovima i praksi.

Nacionalna priznanja za doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu su dodeljena i to:
– Povelja „28. april”;
– Plaketa „28. april”;
– Pohvalnica „28. april”.

Povelja „28. april” je dodeljena u dve kategorije: za pravna lica / preduzetnike koji imaju manje od 250 zaposlenih i za pravna lica / preduzetnike sa više od 250 zaposlenih – za poseban doprinos i afirmaciju bezbednosti i zdravlja na radu, kroz njihovo zakonito, blagovremeno i preventivno postupanje u primeni utvrđenih mera.

Povelju “28 april” u kategoriji pravnih lica za preduzeća koja imaju manje od 250 zaposlenih prva nagrada dodeljena je ALP Prođekt sistemu, drugu su dobile Nestle i Izoprogres, dok je treću dobila Inter klima.

Povelju u kategoriji sa više od 250 zaposlenih -prvo mesto je zauzeo je Metalac posuđe, drugo dele CPH Srbija doo i Grah automotive, dok treće mesto dele Impol Seval, Koka kola i Eaton elektrik.
Posebna priznanja što se tiče unapređenja bezbednosti i zdravlja na radu dobili su Hemofarm i Filip Moris.
Plaketa „28. april” dodeljuje se fizičkim licima, organizacijama i udruženjima za postignute rezultate i zasluge u promociji bezbednosti i zdravlja na radu. Ove godine ovo priznanje dobili su: Slavoljub Luković, koordinator regionalnih povereništva u UGS NEZAVISNOST i prof. dr. Mirjana Aranđelović

Pohvalnica „28. april” je vrsta priznanja koja se dodeljuje licima za bezbednost i zdravlje na radu, predstavnicima zaposlenih za bezbednost i zdravlje na radu i/ili Odboru za bezbednost i zdravlje na radu, kao i sindikalnim organizacijama koje su kroz svakodnevne aktivnosti ili projekte doprineli podizanju svesti kod zaposlenih o značaju bezbednosti i zdravlja na radu i odgovornosti koju svaki zaposleni ima na tom planu, za:
• doslednu primenu i sprovođenje propisa o bezbednosti i zdravlju na radu;
• konkretne aktivnosti i postignute rezultate u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu;
• organizovanje savetovanja, seminara, konferencija i dr.;
• inovacije, inicijative i predloge u cilju unapređenja obasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Pohvalnica je dodeljena:

Zorаnu Nedeljkoviću, izvršnom direktoru «Rudnik i flotаcijа Rudnik d.o.o.» Rudnik; Srđаnu Novokmetu koordinаtoru bezbednosti zdrаvljа nа rаdu i zаštite životne sredine u kompаniji JCMM automotive d.o.o, Krаgujevаc; Adir El Al, direktor Airport city Beograd; Privrednoj komori Beogrаdа, Knezа Milošа 12, Beogrаd; Petаr Stаnić lice zа bezbednost i zdrаvlje nа rаdu JP “RAZVOJ” Žitište; Srednjа medicinskа školа sа Domom učenikа «Sestre Ninković» Krаgujevаc;
Odboru zа bezbednost i zdrаvlje nа rаdu Pivаrа Novi Sаd u sаstаvu Heineken Srbijа d.o.o. Zаječаr.

Od dobitnika nagrade se očekivalo da pokažu snažno vođstvo rukovodilaca i aktivno učešće zaposlenih na polju bezbednosti i zdravlja.
Ceremonija dodele nagrada je bila prilika za dobitnike nagrade da razmene svoja iskustva dobre prakse, kao što su smanjenje povreda na radu, profesionalnih oboljenja, prepoznavanje rizika u svojim sektorima poslovanja i načinima rešavanja kao i mnoge druga ključna pitanja u ovoj oblasti.

Deo teksta preuzet sa sajta: http://www.minrzs.gov.rs/

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Comments are closed.