/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Ekologija: Srbija među najboljim

Ekologija: Srbija među najboljim

Andrijana Tomic on 23/12/2016 - 11:24 am in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Prema objavljenom izveštaju Evropske agencije za životnu sredine, Agencija za zaštitu životne sredine Srbije nalazi se među najbolje ocenjenim agencijama u Evropi.

Evropska agencija za životnu sredinu objavila je prvi izveštaj o prioritetnim tokovima podataka prema novom sistemu bodovanja za 2016. godinu.

Ovim izveštajem daje se ocena dostavljanja podataka o stanju životne sredine za sve zemlje članice i saradnice EEA. Ocenjuje se ukupno 39 zemalja.

Prema ovom izveštaju, Srbija se za indikator “Zaštićena područja”, sa četiri boda, nalazi među šest najbolje ocenjenih zemalja, od 39 zemalja Evrope.

Ekologija: Srbija među najboljim

Izveštavanje po indikatoru “Zaštićena područja” pripremaju stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine Srbije i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, podsećaa se u saopštenju.

Izveštavanje prema indikatoru “Registar ispuštanja i prenosa zagađujućih supstanci” (E-PRTR) pokazuje da je 31 zemlja od 33 ocenjena sa četiri boda, među kojima je i Srbija. Izveštavanje po indikatoru E-PRTR priprema Agencija za zaštitu životne sredine Srbije.

Velika nam je čast što smo se tako visoko pozicionirali u izveštajima evropske agencije u segmentu dostavljanja podataka i praćenja indikatora životne sredine“, izjavio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

“Iako Srbija još nije članica EU, ravnopravno učestvujemo u svim aktivnostima kao i agencije zemalja članica. Mesto koje smo zauzeli je priznanje za dosadašnje zalaganje, ali i podstrek za buduće aktivnosti”, istakao je on.

Agencija za zaštitu životne sredine od svog osnivanja 2004. godine sarađuje sa EEA i prvi podaci koji su dostavljeni bili su podaci o kvalitetu vazduha. Osim kvaliteta vazduha u EEA se šalju podaci za ukupno 12 tokova podataka, odnosno indikatora.

 

 

Izvor: www.danas.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *