/ GLAVNA TEMA / Ekvador ponovo potresao zemljotres, broj žrtava raste

Ekvador ponovo potresao zemljotres, broj žrtava raste

Andrijana Tomic on 22/04/2016 - 9:46 am in GLAVNA TEMA, HRONIKA
Rate this post

Novi zemljotres jačine šest jedinica Rihtera pogodio je jutros Ekvador, pet dana posle razornog potresa u kom je prema najnovijim podacima poginulo 587 ljudi, a 5.733 povređeno.

Zasad nema izveštaja da li je u najnovijem potresu bilo povređenih i kolika je šteta naneta. Upozorenje na cunami nije izdato, prenele su agencije.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea je na Tviteru objavio da su registrovana tri naknadna potresa i poručio građanima da “imaju snage”.

U razornom zemljotresu više od 23.500 ljudi je ostalo bez domova.

Korea je najavio da će privremeno povećati određene poreze, prodati imovinu, kao i mogućnost izdavanja novih obveznica na međunarodnom tržištu kako bi mogla da se finansira obnova zemlje posle razornog zemljotresa, koja se procenjuje na više milijardi dolara.

“Znam da smo sada u najtežoj fazi, ali to je samo početak”, rekao je Korea.

AP prenosi da će stanovnici Ekvadora koji imaju imovinu vredniju od milion dolara platiti jednokratni porez od 0,9 odsto, radnici koji zarađuju više od 1.000 dolara mesečno odreći će se dnevnice, a oni kojima je plata veća od 5.000 dolara izdvojiće pet dnevnica.

Među poginulima u zemljotresu je 11 stranaca, uključujući jednog američkog i dva kanadska državljanina.

Zemljotres jačine 7,8 jedinica Rihterove skale pogodio Ekvador u subotu kasno uveče, porušivši domove i hotele duž Pacifičke obale popularne kod turista, a nekoliko gradova je gotovo potpuno sravnjeno sa zemljom.

 

Izvor: www.rts.rs

Comments are disabled
Rate this article
Rate this post

Comments are closed.