/ ZDRAVLJE / Elektronske cigarete emituju toksična isparenja

Elektronske cigarete emituju toksična isparenja

Andrijana Tomic on 26/08/2016 - 10:40 am in ZDRAVLJE
Rate this post

To su rezultati najnovije studije sprovedene u laboratoriji “Lorens Berkli” u Kaliforniji, koja pruža važne podatke za sve one koji smatraju da su elektronske cigarete bezbedne za upotrebu.

Studija je objavljena 27. jula u magazinu “Environmental Science & Technology”.

“Zagovarači elektronskih cigareta navode da je emisija ovih toksičnih isparenja mnogo manja nego kod običnih cigareta, pa tvrde da je mnogo bolje koristiti upravo elektronske cigarete”, kaže učesnik studije, Hugo Destailjats.

“Rekao bih da je to istina koja važi za određene korisnike, na primer, dugogodišnje pušače koji ne mogu da prestanu da puše, pa biraju manje zlo. Ali, obične cigarete su izuzetno nezdrave, dok su elektronske cigarete ‘samo’ nezdrave, a ni u kom slučaju sigurne i bezbedne”, objasnio je.

Laboratorijska testiranja pokazala su da propilen glikol i glicerin, dva sastojka koja se nalaze u većini tečnosti za elektonske cigarete, u kombinaciji sa toplotom uzrokuju emisiju toksičnih hemikalija kao što su akrolein, acetaldehid, i formaldehid. Sve tri iritiraju respiratorni sistem i kancerogene su.

Foto: Thinkstock

Istraživači su došli do saznanja i da se količina štetnih hemikalija u elektronskim cigaretama povećava nakon prvog povučenog “dima”, kako uređaj postaje zagrejaniji, a povećava se i sa svakim novim korišćenjem elektronske cigarete.

Od 8. avgusta američka administracija za hranu i lijekove će regulisati nove propise u vezi sa elektronskim cigaretama, ali i običnih cigaretama, vodenim lulama, nikotin gelovima i sličnim proizvodima.

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *