/ GLAVNA TEMA / Evo koliko je besplatno zdravlje u Srbiji

Evo koliko je besplatno zdravlje u Srbiji

ubzrs on 16/07/2017 - 6:54 am in GLAVNA TEMA
Rate this post

Iako često vlada uverenje da imamo besplatno zdravstvo, na šta je nedavno „podsetio“ i sam ministar, u Srbiji građani moraju da plate 37 odsto od cene zdravstvenih usluga, piše Danas.

Što je zemlja siromašnija to veći procenat troškova za lečenje plaćaju građani iz svog džepa. Tako se Srbija nalazi u grupi (siromašnih) zemalja u kojoj građani sami moraju da plate skoro 40 odsto od cene zdravstvenih usluga koje koriste, iako često vlada uverenje da imamo besplatno zdravstvo.

Naravno, ni onih ostalih 60 odsto troškova koji se odnose na državne, besplatne zdravstvene usluge, ne plaća niko drugi nego opet građani, kroz doprinose za zdravstveno osiguranje koje svaki zaposleni izdvaja iz svoje bruto plate.

U regionu, građani iz svog džepa (u apoteci, za privatne analize, zubara, preglede…) najviše za zdravstvo izdvajaju u Albaniji, čak 50 odsto, zatim u Bugarskoj i Crnoj Gori 44, odnosno 43 odsto od ukupnih izdvajanja za zdravstvo.

Iza njih su Srbija i Makedonija, u kojima građani izdvajaju 37 odsto od ukupnih troškova za zdravstvo. BiH je znatno ispod toga sa 28 odsto.

Statistički kao Nemci, u praksi kao Bugari

Kada je reč o doprinosima, Srbija je sa 10 odsto, uz BiH, u vrhu zemalja u regionu po izdvajanju za zdravstvo u odnosu na visinu bruto domaćeg proizvoda.

Po ukupnom izdvajanju za zdravstvo u odnosu na BDP Srbija je bliža Nemačkoj ili Austriji (11 odsto BDP) ili Sloveniji (devet odsto) nego Albaniji, Crnoj Gori, Rumuniji i Makedoniji, koje izdvajaju šest odsto BDP, Mađarskoj sa sedam odsto BDP ili recimo Hrvatskoj i Bugarskoj, koje izdvajaju osam odsto BDP za zdravstvo.

Međutim, kada se pogleda koliko je to stvarno novca, to je jako malo, svega 633 dolara po stanovniku Srbije (prema poslednjim dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije za 2014. godinu).

U Hrvatskoj se izdvaja 1.050 dolara po stanovniku, u Sloveniji 2.161 dolar, Mađarskoj 1.037, Bugarskoj 662, Rumuniji 557, BiH 464, Crnoj Gori 458, Makedoniji 354, a u Albaniji svega 272 dolara po stanovniku godišnje.

prema pisanju list Danas, otuda je teško zaključiti na šta je ministar zdravlja Zlatibor Lončar mislio kada je rekao da država „godišnje potroši 1.100 evra na zdravstvenog osiguranika, dok prosečan osiguranik plaća 200 evra godišnje za zdravstvo“.

Preciznije tumačenje taj list nije uspeo da dobije uprkos (uzaludnim) pokušajima da stupi u kontakt sa portparolom Ministarstva.

Izvor: Danas

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *