/ NOVOSTI / FCA: Đaci u kampanjama o ekologiji i bezbednosti i zdravlju na radu

FCA: Đaci u kampanjama o ekologiji i bezbednosti i zdravlju na radu

ubzrs on 24/03/2016 - 9:38 am in NOVOSTI
Rate this post

FCA Srbija i ove godine, pokreće dve velike akcije koje će biti sprovedene u saradnji sa gradom Kragujevcom i lokalnim osnovnim i srednjim školama. Kampanje namenjene učenicima osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu odnose se na bezbednost i zdravlje na radu i zaštitu životne sredine.

Kampanja o zaštiti životne sredine pod nazivom  „Moja planeta Zemlja i ja“ će tokom narednih meseci angažovati učenike sedmih razreda osnovnih škola iz Kragujevca, da na kreativan način učestvuju u osmišljavanju i prezentaciji ekoloških projekata.

Kampanja o bezbednosti i zdravlju na radu „Preventivno rešavanje rizika – zdravlje“ trajaće do kraja aprila i u njoj će učestvovati učenici treće godine srednjih škola.

– Kao nastavak uspešnog projekta iz prethodne dve godine, gde su đaci aktivno učestvovali, veliko nam je zadovoljstvo što ćemo i ove godine imati osnovce Ambasadore životne sredine, kao i srednjoškolce Ambasadore koji će se baviti pitanjima bezbednosti i zdravlja na radu. Kompanija FCA Srbija, ne samo da posluje u skladu sa najvišim principima očuvanja životne sredine i bezbednosti i zdravlja na radu, već i kao društveno odgovorna kompanija, sprovodi niz edukativnih akcija kao deo brige o lokalnoj zajednici – izjavio je Alesio Leonardi, direktor fabrike FCA Srbija.

Kampanja „Moja Planeta zemlja i ja“ biće sprovedena u četiri faze. U prvoj fazi škole će odabrati po pet učenika koji će nositi titulu „Ambasadori životne sredine“. Za njih će biti organizovana poseta „Postrojenju za preradu otpadnih voda“, gde će učenici videti na koji način se postupa sa otpadnim vodama koje nastaju u fabrici. Na Svetski dan vode, 22. marta, učenici su pripremili prezentaciju na temu „Vode u mom kraju“. U drugoj fazi „Ambasadori životne sredine“ posetiće „Ekološko ostrvo“, gde će imati mogućnost da vide na koji način se postupa sa otpadom koji nastaje u fabrici, kao i postupak izrade plana upravljanja otpadom i načine zbrinjavanja otpada. Na 22. april, Dan planete zemlje, učenici će pripremiti prezentaciju na temu „Očistimo planetu“, a biće organizovan školski čas sa temom „Otpad u mojoj školi“.  U trećoj fazi „Ambasadori životne sredine“ posetiće fabriku, gde će imati predavanje o važnosti očuvanja biodiverziteta. Na 22. maj, Svetski dan Biodiverziteta učenici će pripremiti prezentaciju na temu „Flora i fauna mog kraja“.

U završnoj, četvrtoj fazi, na 5. jun, Svetski dan zaštite životne sredine organizovće se proglašavanje pobednika. FCA Srbija će nagraditi škole koje postignu najbolje rezultate i budu najbolje ocenjene kroz prethodne tri mini kampanje.

U prvoj fazi kampanje „Preventivno rešavanje rizika – uticaj na kulturu zdravlja“ predstavnici FCA Srbija će „Ambasadorima škola“ predstaviti načine identifikacije rizika i načine rešavanja rizičnih situacija. U okviru radionica u školskim prostorijama, svaka škola će organizovati grupu učenika koja će raditi na projektu tako što će za identifikovane rizike po zdravlje (gojaznost, koštano-mišićni poremećaji) – kultura zdravlja – uraditi kratke filmove, banere, flajere i časove, kojima će preventivno uticati na identifikovane rizike u školi. U drugoj fazi na 28. april, Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, biće dodeljene nagrade za tri najbolja školska projekta.
Izvor: Ritam Grada

 

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *