/ NOVOSTI / Gradilišta kao gubilišta!

Gradilišta kao gubilišta!

Andrijana Tomic on 09/09/2017 - 12:02 pm in NOVOSTI
Rate this post

U Frankfurtu je od posledica pada sa skele na gradilištu preminuo Dženis Bajramović (25), rodom iz Novog Pazara. Samo desetak dana kasnije, njegov zemljak Mersin Kurtović (28), mladić rodom iz sela Doliće na pešterskoj visoravni, takođe je pao sa skele na jednoj od brojnih bauštela u Frankfurtu, teško povredio kičmu i grudni koš, a lekari se bore da mu spasu život.

U Beču je grupa radnika iz Smedereva prevarena za zaradu. Kada su od gazde zatražili platu (više od 50.000 evra za njih 26), umesto novca dobili su ne samo otkaz, nego su neke “bundžije” prebili kriminalci koje je za tu rabotu unajmio poslodavac.

Sve ovo tragični su i mračni slučajevi koje smo na stranicama “Vesti” objavili u proteklih 15-ak dana. Mnogo je više sličnih, a možda i gorih koji još nisu, niti će biti obelodanjeni. Razlozi su strah od gubitka posla (mahom rade na crno ili imaju radne vize ograničenog trajanja), mogućnosti da ostanu i bez tih bednih i bukvalno krvavo stečenih evra.

Stoga malo ko hoće da prijavi “robovlasnike” i izrabljivače. Na videlo istina izađe tek ponekad, kada dogori do nokata ili se dese tragedije i nesreće na radu.

Obećani Zapad tako se pretvara u noćnu moru za mnoge radnike i njihove familije s prostora bivše Jugoslavije, koji i ovih dana bežeći od bede i nezaposlenosti hrle u Nemačku, Austriju ili skandinavske zemlje.

 

Izvor: http://www.vesti-online.com

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *