/ REGION / “Hoćemo kao u Srbiji i BiH – da se ne radi i 2.1”

“Hoćemo kao u Srbiji i BiH – da se ne radi i 2.1”

ubzrs on 02/01/2018 - 7:21 am in REGION
Rate this post

Zagreb — Svaka zemlja trebalo bi da se trudi da uspostavi dobru ravnotežu između vremena koje čovek provede radeći i odmarajući se.

Ma koliko ih bilo, praznika nikada dosta.

Uglavnom zato što su to slobodni, neradni dani koji – naročito u ovo naše stresno doba kada se radi sve užurbanije i duže pa je vremena za lekoviti predah i opuštanje te porodična druženja i okupljanja sve manje – posebno dobijaju na vrednosti. I zato ih nestrpljivo i s veseljem iščekujemo.

A onda kada stignu mahom prođu u hipu i eto nas opet na poslu. Ne čude stoga želje da se onim već uvreženim prazničnim neradnim danima pridoda možda još koji.

Naročito se to odnosi na sam početak nove godine. Jer, ako danas radite, ili ste kao i mi novinari radili već i juče, mogli bismo se kladiti da ste jutros pomisli: “Eh, da mi je još i danas ostati kod kuće”.

Naime, ako se novogodišnji doček protegne do ranih jutarnjih sati, onda prvi januarski dan mnogima protekne u nadoknađivanju neprospavanih sati te oporavku od burne i vesele noći pa bi još jedan neradni dan taman dobro došao da se sasvim vratimo u normalu i uobičajeni ritam.

I dok se u Hrvatskoj o toj ideji još razmišlja s čežnjom, u zemljama okruženja to je već rešena stvar. Tako su, na primer, u Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini neradni 1. i 2. januar. Šta više, tamo se i majski Praznik rada obeležava s dva neradna dana. U BiH su otišli i korak dalje pa, ako jedan od ovih praznika pada vikendom, onda se kao slobodan i neradan pridodaje još jedan dan.

Naravno, ako se tako može u najbližem susedstvu, logično je poželeti da tako bude i u Hrvatskoj. Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ovu ideju, a mogli bismo reći i inicijativu, osnažuje dodatnim argumentima, pritom znajući kakvim će “oružjem” uzvratiti protivnička, poslodavačka strana.

“Bilo bi dobro da se i kod nas 2. januara proglasi neradnim danom. No kod nas se često javljaju razni dušobrižnici koji uvek zbrajaju i ističu koliko je neradnih dana u Hrvatskoj zbog različitih praznika iako mi u tome nimalo ne odskačemo od evropskog proseka. Mnogi od tih dušebrižnika zagovaraju da bi zbog ekonomskog i socijalnog stanja u zemlji trebalo više raditi te smanjiti broj tih praznika. Neki čak zagovaraju i produženje radne nedelje. Sve su to liberalne težnje i svi oni privredu prosuđuju isključivo kroz prizmu novca i kapitala, a ne kroz prizmu čoveka. Njihova je filozofija da čovek postoji radi stvaranja kapitala, a ne da kapital i novac postoje da bi ljudima bilo bolje. I to ne samo nekima nego svima. Isto je i oko tih neradnih dana”, sažeo je Sever dodajući da isti ti dušebrižnici radnika poimaju kao sredstvo, a ne kao osobu. Sredstvo koje stvara nove vrednosti i čija je svrha samo umnožavanje kapitala te u radniku ne gledaju ljudsku osobu sa svim obeležjima čoveka od kojih je rad samo jedno od njih.

“Svako zna da svrha čovekovog postojanja nije samo raditi. Čovek ne živi zato da bi radio, nego radi zato da bi živeo, što znači da poštovati treba i sve ostale dimenzije ličnosti u vezi sa porodicom, odmorom, rekreacijom, razonodom, dokoličarenjem, spavanjem…”, navod I on.

Zbog toga bi, kako kaže, svaka zemlja trebalo da se trudi da uspostavi dobru ravnotežu između vremena koje čovek provede radeći i vremena koje provodi u odmoru, opuštanju, s porodicom, prijateljima.

“Zato je veoma važno imati dostojno radno vreme, dostojno vreme godišnjeg odmora, ali isto tako i različite praznike tokom kojih se ne radi. Sve je to vreme važno za radnikovo obnavljanje, i fizičko i psihičko. Jer takav odmoren radnik može puno više i kvalitetnije da radi, a ujedno je i odaniji te predaniji poslu. Osim toga, iscrpljenost rezultira i mnogim bolestima i povredama na radu”, zaključio je Sever podsećajući da su radnici u Hrvatskoj po broju odrađenih radnih sati u godini u vrhu EU.

B92

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *