/ REGION / Horor priča iz bolnice: Daj 1.200 eura ili vadimo bez anestezije!

Horor priča iz bolnice: Daj 1.200 eura ili vadimo bez anestezije!

ubzrs on 11/07/2018 - 7:18 am in REGION
Rate this post

– Ortopedi nisu mogli da vjeruju šta mi se dogodilo. Uspio sam da zaradim i infekciju na rani lakta, koju mi još uvijek previjaju, i uopšte ne može da mi lijepo zaraste – kaže ovaj Kraljevčanin

Kraljevčaninu Radenku Stevanoviću (60) ljekari iz bolnice u Podgorici, skinuli su fiksator nakon operacije lakta, jer nije imao njihovu polisu zdravstvenog osiguranja. Predložili su mu da plati 1.200 eura, ali pošto Radenko taj novac nije imao, uklonili su mu fiksator i poslali ga u kraljevačku bolnicu sanitetom bolnice i transport naplatili 350 eura. Uz sve to, zadobio je infekciju koju mjesecima liječi, piše Blic.

Radenko Stevanović iz Samaila kod Kraljeva radio je u Nikšiću kao građevinski radnik. Ali, pao je sa stuba i potpuno smrskao čašicu lakta i polomio nekoliko pršljena i karličnu kost. Lakat mu je odmah operisan u podgoričkoj bolnici i ugrađen mu je fiksator. Poslije nedjelju dana, traženo je od njega da plati ugrađivanje, koje je koštalo 1.200 eura.

– To što sam ja zdravstveni osiguranik Srbije, pokrilo je samo troškove bolničkog liječenja. Fiksator sam morao da platim, ili su prijetili da će ga izvaditi iz moje ruke. Navodno, jer su imali loša ranija iskustva, pa ih pacijenti iz Srbije nisu vraćali. Rekao sam da nemam taj novac i ljekari su odlučili da ga izvade. Izvadili su mi šraf od 10 centimetara bez prethodnog ubrizgavanja anestezije. Strašan bol sam doživio. A kod nas taj fiksator košta 200 eura – priča Radenko.

I tu nije bio kraj muka ovog radnika iz Srbije. Nije mu dozvoljeno da sanitet iz bolnice u Kraljevu dođe po njega, već ga je trasportovao crnogorski, ali po ceni od 350 eura.

– Šta ću? Morao sam prevoz da platim. Kad su me hospitalizovali u kraljevačku bolnicu, ortopedi nisu mogli da vjeruju šta mi se dogodilo. Uspio sam da zaradim i infekciju na rani lakta, koju mi još uvijek previjaju, i uopšte ne može da mi lijepo zaraste – kaže ovaj Kraljevčanin.

U Fondu zdravstvenog osiguranja tvrde da su Srbija i Crna Gora potpisale sporazum o socijalnom osiguranju i da je Radenko imao pravo na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu. Iz RFZO kažu da bi Stevanović mnoge komplikacije izbjegao da je imao polisu osiguranja ili da se informisao o svojim pravima u slučaju nesreće u inostranstvu.

– Apelujemo na sve sugrađane i na osiguranike RFZO, da prije polaska na put obavezno pribave potvrdu da su naši osiguranici sa kojom, dakle, bez obzira na to da li naša zemlja ima konvenciju ili bilateralne sporazume sklopljene sa tom drugom zemljom, imaju pravo na pružanje kompletne zdravstvene zaštite u zemlji u koju putuju – kažu iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Blic

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *