/ HRONIKA / Inspekcija pokrenula prekršajni postupak zbog nesreće u “Milan Blagojević”

Inspekcija pokrenula prekršajni postupak zbog nesreće u “Milan Blagojević”

ubzrs on 05/12/2017 - 12:55 pm in HRONIKA
Rate this post

Povodom nesreće koja se desila sredinom jula u fabrici “Milan Blagojević – Namenska” nakon čega su preminula dva radnika, inspekcija rada je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv fabrike kao pravnog lica i protiv odgovornog lica u fabrici, navodi se u dopisu koji je ministar za rad Zoran Đorđević poslao porodici Milivojević čiji je sin poginuo u nesreći.

Kako piše Insajder, prema istražnim komisijama Ministarstva odbrane, Inspektorata odbrane i Nadzornog odbora “Milan Blagojević – Namenska”, zvanične bezbednosne procedure nisu prekršene.
Ipak iz dopisa ministra za rad porodici Milivojević jasno je da ipak postoji osnov za pokretanje prekršajnog postupka.
Želim da Vas upoznam da je inspektor rada Odseka inspekcije rada za Moravički upravni okrug podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu u Prekršajnom sudu u Guči“, navodi se u dopisu ministra Đorđevića u koji je Insajder imao uvid.
Podsetimo, nesreća se desila sredinom jula u u fabrici “Milan Blagojević” ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, nakon čega su preminula dva radnika – Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.
Tvrdnju istražnih komisija da nije bilo kršenja procedura, demantovali su prvo radnici koji su radili te noći i to u izjavama policiji. Kako je Insajder ranije pisao, radnici P. J. i B. K. u svojim izjavama policiji naveli su da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo “oko 1.500 do 2.000 kilograma baruta”, iako je predviđeno maksimalno 450 kilograma.
Takođe, radnik Nikola Živković koji je bio u smeni kada se nesreća dogodila, rekao je ranije za Insajder da je prekršen i propis po kome burad u kojima se nalazi barutni otpad mogu da imaju samo 30 kilograma.
Za četiri meseca koliko sam bio na tom pogonu nikada nije bilo toliko kilograma, već ona teže oko 60-70 kilograma. Takođe, dokaz da burad nisu mogla da imaju 30 kilograma jeste i to što u tom slučaju ne bi bilo potrebe da dolaze dodatni ljudi da ih iznose“, izjavio je Živković za Insajder.
Zaključak tri istražne komisije – Ministarstva odbrane, Inspektorata odbrane i Nadzornog odbora “Milan Blagojević” jeste da je požar nastao u fazi transporta tehnološkog ostatka između dva skladišta koji se dosad smatrao bezbednim. Takođe, Ministarstvo odbrane je u odgovoru Insajderu navelo da bezbednosne procedure nisu prekršene, ali je naloženo “preispitivanje svih delova postojećih tehnoloških postupaka uključujući i bezbednosne procedure”.
Novinari Insajdera su od Ministarstva odbrane tražili izveštaje Nadzornog odbora fabrike koji čine predstavnici države kao vlasnika zajedno s rukovodstvom uz prisustvo sindikata, i koji jednom mesečno razmatra stanje bezbednosti, međutim, taj zahtev je odbijen zbog toga što su, kako ističu u Ministarstvu, svi izveštaji i analize “stepenovani oznakom tajnosti”.
U rukovodstvu fabrike “Milan Blagojević” su odbili da odgovore na konkretna pitanja Insajdera, uz objašnjenje da nemaju pravo da daju bilo kakve izjave po ovom pitanju dok se ne završi istraga tužilaštva.
Kako navodi Insajder, posao u namenskoj industriji jedan je od najnebezbednijih jer se u procesu proizvodnje oružja koriste različite zapaljive i opasne materije. Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji je od 2000. godine do danas poginulo 20 radnika, a povređeno blizu 60. Međutim, sudskog epiloga u većini ovih slučajeva nema, a iako se nesreće u kojima radnici stradaju redovno ponavljaju, nema ni poboljšanja bezbednosnih uslova u ovoj visokorizičnoj industriji.
Autor: Insajder

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *