/ ZANIMLJIVOSTI / Istorija je konačno neuništiva: ​Proizveden papir otporan na vatru i tečnost

Istorija je konačno neuništiva: ​Proizveden papir otporan na vatru i tečnost

Andrijana Tomic on 27/01/2017 - 12:01 pm in ZANIMLJIVOSTI
Rate this post

Kineski naučnici kažu da će ovaj izum okončati eru u kojoj su poplave i požari bespovratno progutali važnu istorijsku građu i neprocenjivo kulturno nasleđe

Istorija je konačno neuništiva: ​Proizveden papir otporan na vatru i tečnost

Kineski naučnici otkrili su novu formulu za proizvodnju papira koji je otporan i na vatru i na tečnost, prenosi list “South China Morning Post”. Tim naučnika je strukturi papira dodao posebnu vrstu kalcijuma, koji su izolovali iz životinjske kosti i zubne gleđi, a taj element su nazvali hidroksiapatit.

Nova vrsta papira otporna je na vatru i do 200 stepeni Celzijusa, kao i na kontakt s različitim vrstama tečnosti poput vode, kafe, soka i sl.

Vođa istraživačkog tima Žu Jingđije kazao je kako je i ranije postojao papir otporan ili na tečnost, ili na vatru, ali da je novi kineski papir prvi koji je otporan na oba. On je rekao da će novi papir biti pogodan za široku upotrebu zato što će tekst biti dugotrajno zaštićen na podlozi koja se može jednostavno čistiti vodom.

“Ova vrsta papira biće pogodna i za važne dokumente, koji će se lako moći da ostanu sačuvani vekovima i to bez specijalno opremljenih arhivskih prostorija. Ovaj izum će okončati eru u kojoj su poplave i požari uništavali važnu istorijsku građu”, kazao je Žu.

Naučnici su na projektu radili od 2008. godine, a neuništivi papir će se na tržištu naći u iduća tri meseca.

Početna cena će biti nešto viša od cene običnog papira u formatu A4, ali masovna proizvodnja će vremenom doneti i smanjenje cene.

 

 

Izvor:http://www.pressonline.rs/

 

 

 

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *