/ NOVOSTI / Iz kancelarije do radnika na crno

Iz kancelarije do radnika na crno

ubzrs on 17/05/2015 - 6:58 am in NOVOSTI
Rate this post

Elektronski pristup Centralnom registru je olakšao inspektorima rada jer iz kancelarije prate koga je poslodavac prijavio Fondu ili zdravstvenom osiuguranju.

Zahvaljujući ovakvom načinu rada, za tri meseca ove godine, inspektori rada su otkrili i “zaposlili” skoro duplo veći broj radnika u odnosu na isti period lane, istakla je šef Inspekcije rada za Pomoravski okrug Marina Stanić.

“U Prvom tromesečju ove godine, a u cilju realizacije Strategije suzbijanja sive ekonomije, rada na crno, u Pomoravskom okrugu u 247 delimičnih inspekcijskih nadzora iz radnih odnosa, od 1.340 zatečenih lica na radu na crno je radilo, bez zaključenog ugovora o radu ili dugog ugovora 213 osoba”, navela je Stanić.

Poslodavci su, posle kontrole inspektora, radni odnos od njih 213, zasnovali sa 206 radnika, navela je Stanić i podsetila da je prošle godine u istom periodu “zatečeno 99 lica na faktičkom radi a sa 75 lica poslodavac je zasnova radni odnos nakon kontrole inspektora”.

Stanić ističe da je i “dalje prisustovo inspektora na terenu veoma neophodno, iz razloga što je na tržištu rada i kapitala prisutna velika fluktacija kako potreba za radnom snagom tako i pojave novoregistrovanih poslodavaca ili promene poslodavaca”.

Ona je napomenula da je najizraženija pojava rada na crno “u oblastima građevinarstva, trgovine, ugostiteljstva, uslužnih delatnosti, obezbeđenja imovine i lica, usluga čišćenja”.

Stanićeva podseća da su “novine u Zakonu o radu (u primeni od 29.jula 2014.godine) donele i nova ovlašćenja inspektora rada”.

Tako da poslodavac, ukoliko nema dokumentaciju o radnom angažovanju radnika, ugovor o radu ili drugi ugovor o radnom angažovanju… može biti kažnjen na licu mesta kaznom od 50.000 dinara za preduzetnika, 100.000 dinara za pavno lice i 10.000 dinara odgovorno lice, precizirala je Stanić.

Ove godine inspektori su podneli Pekršajnom sudu 16 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, pet više nego prošle godine u istom preiodu, “i to samo protiv poslodavaca koji nisu postupili po rešenju kojim su inspektori nalagali otklanjanje utvrđene povrede Zakona”.

“Radi se o prekršajima za koje je propisana visoka novčana kazna, za pravno lice od 800.000 do 2.000.000 dinara, odgovorno lice od 50.000 do 150.000, a za preduzetnika od 300.000 do 500.000 dinara”, precizirala je ona.

Kada je reč o zahtevima stranaka u vezi povreda prava iz radnog odnosa, najčešca su: neuručen otkaz ugovora o radu, nevraćanje radne knjižice, ođava sa obaveznog osiguranja, ne isplaćene zarade i mnaknade zarada, putnih troškova, zahtevi za odlaganje od izvršenja otkaza ugovora o radu, vraćanje na rad… inspektori su obavili 40 kontrola.

 

Izvor: B92

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *