/ HRONIKA / Izveštaj Inspektorata za rad: Nije prijavljena nijedna povreda nastala radom na ekstremnim vrućinama

Izveštaj Inspektorata za rad: Nije prijavljena nijedna povreda nastala radom na ekstremnim vrućinama

ubzrs on 28/08/2017 - 7:25 am in HRONIKA
Rate this post

U Srbiji trenutno na preko 10,000 gradilišta, od kojih je svako deseto u Beogradu, radi više od 60.000 građevinskih radnika. Inspektori Inspekcije za rad i ovoga leta su aktivno konrolisali da li poslodavci primenjuju sve meze zaštite i tako dali svoj doprinos povećanju bezbednosti zaposlenih.

Prema podacima Inspektorata za rad ovoga leta uprkos temperaturama koje su često prelazile i 40 stepeni, nije prijavljena nijedna povreda nastala kao posledica rada na otvorenom u ekstremnim vremenskim uslovima. Podatak je naročito interesantan ako se zna da letnje vrućine i česte temperature i preko 40 stepeni Celzijusa nisu smanjile obim građevinskih aktivnosti. U Srbiji trenutno na preko 10,000 gradilišta, od kojih je svako deseto u Beogradu, radi više od 60.000 građevinskih radnika. Inspektori Inspekcije za rad i ovoga leta su aktivno konrolisali da li poslodavci primenjuju sve meze zaštite i tako dali svoj doprinos povećanju bezbednosti zaposlenih.

„Inspektori rada nastaviće da ukazuju poslodavcima na značaj primene svih preventivnih mera, vezanih za rad na otvorenom, tako da će tokom avgusta i septembra 2017.godine, učestalo preventivno kontrolisati gradilišta i sve koji svoju delatnost obavljaju na otvorenom, sa krajnjim ciljem da se otklone rizici po zdravlje i bezbednost zaposlenih”, izjavila je Maja Ilić, načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove u Inspektoratu za rad.

Nedavnim stupanjem na snagu i primenom Zakona o inspekcijskom nadzoru uloga inspektora je promenjena i oni sada deluju najpre savetodavno. Tako je i inspekcija rada pre kažnjavanja onih najupornijih, prvo radila na edukaciji zaposlenih i posodavaca, upućujući ih na „Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama” koje je propisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pokazatelj sve većeg značaja prevencije u radu inspekcijskih službi je i podatak da je Inspekcia rada je u prvih šest meseci 2017. godine izvršila ukupno 25.653 inspekcijskih nadzora od čega 22.502 preventivnih. Akcenat na novoj preventivnoj ulozi i upravljanju rizicima, umesto na kaznjavanju kao svrsi inspekcijskog nadzora, omogućen je Zakonom o inspekcijskom nadzoru, koji je donet 2015. godine. U ovaj zakon su ugrađene preporuke Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i njime uveden niz savremenih standarda u inspekcijskom nadzoru, što je uticalo na njegovu delotvornost i unapredilo uslove poslovanja u Srbiji.

Tokom preventivnih poseta gradilištima inspekcije su fokus stavljale na sprečavaje i otklanjanje nepravilnosti u radu, te informisanje poslodavaca o načinima kako otkloniti propuste. Pojačani inspekcijski nadzor gradilišta širom Srbije tokom leta 2017. godine, između ostalog završavao se nalozima da se radnicima obezbedi dovoljna količina vode za piće, kao i odgovarajući prostor za odmor.

Smernice Ministarstva rada donose niz preporučenih organizacionh i tehničkih mera koje podrazumevaju češće pauze, dovoljne količine vode, mesto za odmor i uklanjanje sa sunca, preraspodela obavljanja poslova, tako da se fizički zahtevniji poslovi obavljaju u toku hladnijeg dela dana. Osim toga, preporučeno je i izbegavanje rada od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava radni proces, kao i niz aktivnosti osposobljavanja zaposlenih, odnosno njihovo upoznavanje sa rizicima po zdravlje, simptomima bolesti i njihovom prevencijom. Inače, prema zakonskim propisima, svaka radna aktivnost na otvorenom sa temperaturum preko 36 stepeni celzijusa smatra se radom u nepovoljnim uslovima.

Za dve godine od usvajanja Zakona o planiranju i izgradnji 2014. godine, kojim su ubrzane i pojednostavljene procedure za izdavanje građevinskih dozvola, broj dozvola za izgradnju povećan je za više od 65 odsto. Rast se nastavlja i u 2017. godini, a, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u junu 2017. izdato je 1.700 građevinskih dozvola, 54% više u odnosu na oktobar 2007, kada je postavljen rekord koji je važio do početka reforme.

Izvor: Nedeljnik

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *