/ NOVOSTI / WHO – izveštaj o uticaju hemikalija na zdravlje

WHO – izveštaj o uticaju hemikalija na zdravlje

ubzrs on 04/02/2013 - 12:38 pm in NOVOSTI, ZDRAVLJE
Rate this post

[dropcap]N[/dropcap]a osnovu podataka objavljenih od strane Svetske zdravstvene organizacije zabeleženo je 4, 9 miliona umrlih (što je 8, 3% od ukupnog broja) i 86 miliona godina života izgubljenih usled oboljenja i invaliditeta (Disability – Adjusted Life Years, DALYs) izazvanih izloženošću određenim hemikalijama u životnoj sredini na godišnjem nivou. Poređenja radi, ovo je više nego uticaj svih malignih oboljenja koja broje 75 miliona godina života izgubljenih usled oboljenja. Imajući u vidu da su u studiji dati podaci za 2004. Godinu a da broj i količina hemikalija u upotrebi stalno raste, kao i da nisu obuhvaćene mnoge hemikalije sa poznatim efektom ali nepotpunim podacima, zatim hemikalije koje deluju na endokrini i imuni sistem, može se pretpostaviti da je opterećenje mnogo veće.

Svetska zdravstvena organizacija u ovoj studiji prepoznaje značaj hemikalija u modernom društvu ali i prati njihov uticaj na zdravlje čoveka, i stoga daje sistematičan pregled svih dostupnih informacija u vezi troškova zbog bolesti koje su dovedene u vezu sa izloženošću hemikalijama. Treba znati i da globalni uticaj hemikalija na zdravlje čoveka još uvek nije u potpunosti procenjen a nova saznanja sve više privlače pažnju javnosti, regulatornih organa i naučne zajednice širom sveta.

Procenjen zdravstveni, finansijski i socijalni teret u ovoj studiji ne uzima u obzir blagotvoran dugoročni efekat propisa koji uređuju upotrebu hemikalija u proizvodima opšte namene, hrane i drugim hemijskim proizvodima. Tu vrstu procene je izvršila Evropska Komisija i predvidela uštedu od 50 milijardi evra tokom narednih 30 godina uz primenu REACH Uredbe. Ovaj podatak ukazuje da odgovarajuće upravljanje hemikalijama u životnoj i radnoj sredini može značajno da umanji ili eliminiše izlaganje štetnim hemikalijama, i smanji finansijsko opterećenje društva koje potiče od izloženosti štetnim hemikalijama

Ova studija je izrađena jer je to zahtevano Rezolucijom II/3 koja je doneta na drugom zasedanju Međunarodne konferencije o upravljanju hemikalijama koja prati rad Strateškog pristupa međunarodnog upravljanja hemikalijama SAICM. Studija će biti predstavljena na sledećem zasedanju ove konferencije u septembru ove godine. Rezultat ove analize bi trebalo da usmeri buduće odluke oko politike bezbednog upravljanja hemikalijama na globalnom nivou.

Agencija za hemikalije se stara za sprovođenje strateških principa iz SAICM – a kao i propisa za bezbedno upravljanje hemikalijama koji su harmonizovani sa REACH Uredbom i drugim propisima EU.

Izvestaj mozete preuzeti OVDE

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *