/ ČLANCI / KAZNE – KAKO URAZUMITI NEODGOVORNE

KAZNE – KAKO URAZUMITI NEODGOVORNE

Andrijana Tomic on 30/06/2016 - 6:22 am in ČLANCI
5 (100%) 1 vote

Dižu se lestvice kazni

U Velikoj Britaniji, uvođenjem nove politike kažnjavanja, kazne su i desetostuko veće nego ranije. Visina kazne, zavisno od prekršaja, obračunava se na osnovu prometa , rizika štete i krivice, a ne samo krivice, kao do sada. Novost je i u tome što krivica i ne mora da se desila, dovoljno je da inspektor proceni da je izvesno da bi, zbog propusta u procenama rizika, do teških i smrtnih povreda na radnom mestu moglo da dođe. Zbog svega toga u poslovnim i upravljačkim krugovima Velike Britanije vlada velika zabrinutost.

Nova politika kažnjavanja kršenja zakona o bezbednosti i zdravlju na radu najveći je udarni talas u oblasti BZR za poslednjih četrdeset godina, jer su kazne i do deset puta veće u odnosu na prethodne. Javnost sada očekuje da vidi i slučajeve osuđivanja direktora i menadžera na zatvorske kazne u najtežim slučajevima. Prema novim uputstvima, kompanije se po prometu klasifikuju na: “Mikro” – promet do dva miliona funti, “Male” –do 10 miliona funti, “Srednje” 10–50 miliona funti, i “Velike”, čiji je promet veći od 50 miliona funti.

Nivo kazne, u zavisnosti od optužnice, obračunava se na osnovu prometa, rizika štete i krivice. Značajno je i to što novi propisi ne iziskuju da se stvarna šteta ili povreda dogode, već je dovoljno da postoji rizik da do toga dođe. Recimo, početna tačka za obračunavanje kazne za firmu srednje veličine bila bi možda i 1,6 miliona funti zavisno od krivice koja joj se stavlja na teret, a za veliku čak deset miliona funti. Za korporativno ubistvo iz nehata kazne bi bile od tri do 7,5 miliona odnosno čak 20 miliona funti. Britanska Uprava za BZR ima, inače, stopu osuđujućih predmeta od čak 94 odsto, a postupci i protiv kompanija i protiv pojedinaca, naročito za ozbiljne incidente na radu, u porastu su. Zbog toga u poslovnim i upravljačkim krugovima vlada velika zabrinutost.

Navodimo nekoliko primera iz prakse. Nacionalna gasna mreža je početkom godine dobila kaznu od milion funti zbog kršenja propisa o BZR, posle incidenta u junu 2014, kada je jedan njen inženjer ostao zaglavljen između dve gasne cevi čitav sat, pretrpevši prelom butne kosti. Sud u Šefildu je ustanovio da kompanija nije u pravoj meri procenila rizike i nije poštovala sopstvene procedure u slučaju opasnosti.
Kazna od milion funti izrečena je početkom godine i građevinskoj kompaniji ‘Balfour Beatty Civil Engineering Ltd’ za smrtnu povredu na radu jednog radnika u oktobru 2012. Radnika je, dok je popravljao centralni rezervoar, udarila dizalica montirana na kamion, a od zadobijenih povreda je preminuo.

Kaznu od milion funti dobila je i Britanska elektromreža posle smrti prolaznika koji je išao na trčanje, koga je ubila struja iz visećeg kabla pod visokim naponom. Kompaniju su građani upozorili na opasnost koju nisko viseći kabl predstavlja, ali je ona, umesto da odmah isključi kabl, odlučila da na opasno mesto pošalje tehničara. Fatalna nesreća dogodila se 20 minuta pre nego što je tehničar stigao.

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *