/ NOVOSTI / Lekari upozoravaju na oprez zbog radioaktivnog gasa u kućama

Lekari upozoravaju na oprez zbog radioaktivnog gasa u kućama

ubzrs on 29/07/2016 - 6:48 am in NOVOSTI, ZDRAVLJE
Rate this post

Dugoročnim udisanjem radona građani gotovo sigurno postaju žrtve karcinoma, tvrde stručnjaci povodom prvih rezultata koji pokazuju da radona po Srbiji ima u ekstremno nedozvoljenim količinama.

Svetska zdravstvena organizacija apeluje da je radon, posle pušenja, drugi uzročnik raka pluća, a novija istraživanja pokazuju da ovaj radioaktivni gas može da ugrozi zdravlje ljudi i na mnogo drugih načina.

Već i blago povišenje radona u stanovima i kućama, nakon višegodišnje izloženosti, može dovesti i do karcinoma ostalih organa, ali i do pada imuniteta, alergija i niza drugih patoloških promena, poput nesanice, strahova, noćnih mora i drugih psihičkih tegoba.

Na 1.000 pušača koji udišu radon, njih 62 će dobiti karcinom pluća.

– Boraveći u prostorijama sa visokom koncentracijom radona, mi zapravo udišemo opasan vazduh. Vremenom, mesecima ili godinama, normalne ćelije na plućima dobijaju grešku i mutacijom postaju maligne. Stalnom izloženošću radonu organizam takve pojave ne može da savlada i tako nastaje rak pluća. I ne samo pluća, jer se radon koji je prisutan i u vazduhu i u vodi sve češće okrivljuje i za karcinom želuca – objašnjava za „Blic” specijalista za plućne bolesti dr Tatjana Radosavljević.

Foto: Dr. Cecil Fox / Wikipedia

Ona je govorila povodom prvih rezultata nacionalne kampanje koja je pokazala da radona u ekstremno nedozvoljenim količinama ima u nekoliko stotina kuća u Srbiji od 5.000 u kojima je rađeno istraživanje.

Sagovornica „Blica” napominje da su posledice radona mnogo jače kod pušača, kao i da istraživanja u ovoj oblasti pokazuju alarmantne rezultate. Pušači, naime, koji si izloženi visokim koncentracijama radona imaju dva i po do tri puta veću mogućnost da dobiju rak pluća od građana koji ne puše. Takođe, na hiljadu pušača koji udišu opasne količine ovog radioaktivnog gasa, njih 62 će dobiti karcinom pluća.

KAKO RADON TRUJE

– preko vazduha zagađenog radonom

– isparavanjem iz građevinskog materijala i zemlje

– u zatvorenim prostorijama, nedovoljnim provetravenim

– preko zagađene vode

GDE RADONA IMA NAJVIŠE

– zemljišta sa glinom i fosfatima

– granit

– neke vrste kamena

– nema ga u drvetu, staklu i tkaninama

U studiji o uticaju radona na ljudsko zdravlje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da je radon odgovoran za tri do 14 odsto obolelih od karcinoma pluća.

Iz ovih razloga predlaže da se o ovome vodi računa pri usvajanju novih zakona o građevinarstvu. Radon je gas bez boje, mirisa i ukusa. Može da se uvuče u domove kroz pukotine u temeljima ili podrumima zgrada i kroz odvode, kao i da se smanji zatvaranjem ovih otvora i ventilacijom.

SIMPTOMI: KRV U ISPLJUVKU I ZADAH

Najčešći početni simptomi malignog tumora pluća su kašalj (glavni simptom kod oko 75 odsto bolesnika), krv u ispljuvku, neugodan zadah, infekcija respiratornog sistema, otežano disanje.

Nespecifični simptomi u vidu slabosti, gubitka apetita i telesne težine javljaju se kod 10 do 15 odsto bolesnika.

Izvor: Blic

Autor teksta: Suzana Lakić

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *