/ PUBLIKACIJE / Lična higijena – priprema hrane

Lična higijena – priprema hrane

ubzrs on 14/02/2013 - 12:37 pm in PUBLIKACIJE

[dropcap]M[/dropcap]ožda je iznenađujuće da mnogi profesionalci koji rade na pripremi hrane ne peru ruke posle korišćenja toaleta. Loša lična higijena kod profesionalaca koji rade na pripremi hrane može predstavljati izvor opasnosti za korisnike usluga, ali mnogi od njih i dalje nisu svesni opasnosti.

Ovim uputstvom treba da se skrene pažnja na održavanje lične higijene kod svih onih koji rade sa hranom. Ova kratka, ali osnovna uputstva će pomoći da se sačuva zdravlje Ijudi koji se hrane u vašim ustanovama.

Kada treba prati ruke

Neke od bakterija se mogu zadržati na vašim rukama vise od tri sata. Tokom tog vremena bakterije se mogu proširiti na sve sto se dodirne. Ovo je naročito opasno kod ljudi koji se profesionalno bave pripremom hrane kada se klice mogu razmnožiti na hrani. Osnovno je da se ruke peru pravilno tokom dana, a posebno nakon:

      • Pre obrade i pripreme hrane.
      • Između obrade sirove hrane (jaja,mesa,ribe,živine) i dodirivanja bilo koje druge hrane ili kuhinjske opreme.
      • Posle obrade sirove hrane kao što je meso, riba iii živina.
      • Posle kontakta sa smećem/kantama za otpatke.
      • Posle kašljanja ili kijanja.
      • Posle diranja nosa,ušiju,zuba ili kose.

Uvek posle upotrebe toaleta. Broj klica na vašim rukama se udvostručuje nakon upotreba toaleta!

Kako treba prati ruke

Iznenađujuće je koliko mnogo ljudi ne zna kako treba pravilno prati ruke. Ispiranje ruku hladnom vodom nije dovoljno. Da bi se obezbedilo da su vaše ruke u potpunosti čiste nakon pranja treba pratiti sledeća uputstva:

      • Koristite toplu vodu.
      • Uklonite svo prstenje i nakit.
      • Nakvasite ruke u potpunosti.
      • Koristite sapun.
      • Snažno trljajte dlanove i to najmanje 15 sekundi.
      • Istrljajte dobro prste, palčeve i zglobove.
      • Posebnu pažnju obratite kada perete područja između prstiju.
      • Ispirajte ruke dok tragovi sapuna u potpunosti nestanu.

Osušite ruke u potpunosti sa čistim papirom za brisanje ili sa električnim sušačem za ruke. Ove metode imaju prednost u odnosu na brisanje ruku peškirom koji može biti pogodan za razmnožavanje klica.

Osnovno je da se ruke osuše u potpunosti posle pranja. Upamtite da se klice 1000 puta lakse šire sa mokrih ruku.

Saveti za održavanje lične higijene 

      • Nikada ne radite sa hranom ukoliko ste bolesni. Ovo naročito važi za slučaj da bolujete od stomačnih problema kao što je dijareja.
      • Prekrijte sve posekotine, opekotine i rane sa vodootpornim flasterima koji bi trebali da budu plave boje, a ako oni nisu odmah dostupni razgovarajte o tome sa licem za BZnR.
      • Budite sigurni da je vaša odeća čista u potpunosti, a ako je isprljate presvucite se ako je moguće.
      • Uvek nosite marame ili kape kada radite sa hranom i nikada ne češljajte ili četkajte kosu. Samo jedna vlas može da sadrži desetine hiljada klica.
      • Uklonite sav nakit pre nego što počnete da pripremate hranu. Područja koja se nalaze ispod satova i prstenja su pogodna za razvoj klica.
      • Izbegavajte da dodirujete uši, nos, kosu i zube dok radite sa hranom. Ukoliko se češete po telu obavezno posle toga operite ruke.
      • Nikada ne kašljite, ne pljujte,ne kijte ili pušite u blizini hrane. Ako kašljete ili kijete činite to u ruke koje obavezno posle toga dobro operite.
      • Nokte držite podsečenim i čistim. Ne nosite lak na noktima ili veštačke nokte jer oni mogu lako kontaminirati hranu.

 

Autor: David Tomović

Foto: www.wisegeek.com

0 POST COMMENT
Rate this article

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *