/ GLAVNA TEMA / Ministarstvo rada ćuti dok agencije ispumpavaju novac iz javnih preduzeća

Ministarstvo rada ćuti dok agencije ispumpavaju novac iz javnih preduzeća

ubzrs on 24/10/2017 - 7:53 am in GLAVNA TEMA
Rate this post

Agencije praktično daju radnike “na lizing” drugim preduzećima, i inspekcija rada u tom slučaju ne može ništa, radnici bivaju eksploatisani a iz javnih preduzeća se ispumpavaju pare.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djorđević u intervjuu za “Politiku” izjavio je da to srpsko ministarstvo radi na kreiranju socijalnih karata, po uzoru na evropske zemlje i najavio uvođenje mobilnog inspektora za borbu protiv rada “na crno”.

“Uvodimo i mobilnog inspektora rada koji će moći na licu mesta da proveri da li je neko prijavio radnika ili ne, kako bi se odmah izdavale kazne ili upozorenja u zavisnosti od statusa tih radnika”, rekao je Djorđević.

Ono što je Đorđević ovim vešto izbegao da kaže je i činjenica da je sve više radnika angažovano preko agencija, da agencijski rad nije regulisan ni jednim zakonom.

Agencije praktično daju radnike “na lizing” drugim preduzećima, i inspekcija rada u tom slučaju od poslodavca dobija informaciju da je to radnik druge firme, koji se u prostorijama nalazi zbog privremenog posla. Time je inspekcija rada prinuđena da odgovore da li je radnik prijavljen, potraži u agenciji a ne kod konkretnog poslodavca.

Međutim, u agenciji, inspekcija dobije potpisane ugovore o stručnom usavršavanju, i objašnjenje da ti ljudi nisu zaposleni, već da im agencija “pruža uslugu usavršavanja u struci” kod pomenutog poslodavca. Agenciju i poslodavca je nemoguće kazniti. Krug se zatvara, a radnici rade robovski, dok agencija fakturiše poslodavcu rad pomenutog radnika.

Primer za ovo je i tekst koji je osvanuo u Blicu, a u kojem stoji da je preduzeće “Put” zbog nedostatka radne snage raspisalo tender za 15 pomoćnih radnika i 15 vozača. Na tenderu je prošla ponuda grupe agencija u kojoj, kako navodi Blic, prosečna mesečna “renta” jednog radnika košta 143.375 dinara. Radnik, naravno, neće videti ni približnu cifru od ove koja je pomenuta, već će da radi, neprijavljen, poput roba, za bednu crkavicu.

Blic takođe navodi da je agencija “Optimum MV-NS” iznamjmila 44 grobara preduzeću JKP Lisje, koje je u tom trenutku svojim radnicima isplaćivalo minimalac. Ista agencija je novosadskoj informatici “iznajmila” 71 radnika i prihodovala od tog posla 35 miliona dinara. Optimum je takođe, tvrdi Blic, iznajmio Radio-Televiziji Vojvodine nekoliko desetina novinara, iako je osnovna delatnost ovog preduzeća održavanje zgrada.

Jasno je da ministarstvo ovim manevrom pokušava da umiri radnike i da im da lažnu nadu da će inspekcija rada moći da ih odbrani. U stvarnosti, sve više radnika će da radi preko agencija, u kojima će da izgubi i ono malo radnih prava koja imaju danas, a to je pravo na ograničen broj radnih sati, zdravstveno osiguranje i penziono osiguranje.

 

Borba

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *