/ NOVOSTI / Moderno ropstvo – za 500 EUR rade 16h dnevno

Moderno ropstvo – za 500 EUR rade 16h dnevno

ubzrs on 12/07/2016 - 8:13 am in NOVOSTI
Rate this post

Sve više nezaposlenih Hrvata umesto na Jadran, odlazi da raditi u Evropsku uniju. Ne pristaju više da “rintaju” za malo novca, zbog čega Hrvatskoj fali radnika.

Rad u letnoj sezoni na Jadranu zanima sve manje državljana Hrvatske, uprkos velikoj stopi nezaposlenosti, piše Slobodna Dalmacija.

Rezultat je otvaranje evropskog tržišta rada za hrvatske radnike. Poboljšanju situacije ne pridonose ni iskustva jednog dela sezonaca koji znaju biti zastrašujuća i ponižavajuća. Deo onih koji trenutačno rade u sezoni na Jadranu kao da nisu u radnom, nego u robovlasničkom odnosu.

Iskorišćava se njihov očaj i besparica zbog čega rade 12 ili 16 sati na dan, sedam dana u nedelji za platu od 3000 ili 4000 kuna ( najviše oko 530 evra), navodi ovaj list.

Veliki deo radnika koji bi se u letnim mesecima zaposlili na obali, dolazi iz Slavonije. Ali isto tako, Slavonci su masovno otišli da rade u druge zemlje Evropske unije, a sada poslodavcima na moru nedostaje radnika.

http://x.bidswitch.net/sync?ssp=falktechO lošim uslovima sezonskog rada mnogo se govori, ali nikako da se u celosti promene. Tamo gde nema kontrole, nema sindikata, poslodavci ne poštuju zakon i iskorišćavaju sezonce.

“Ide se do te mere da s njima sklapaju ugovore o radu na mesec dana, a ako se zbog nečega pobune, ugovor im se ne produžuje”, rekao je Eduard Andrić, predsednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, piše Glas Slavonije.

Tvrdi kako je situacija sa smeštajem radnika šarolika.

“U pravilu, samo veliki imaju donekle adekvatan smeštaj, dok je ostalo ispod svakog nivoa. Većina sezonaca mora poslodavcu da nadoknađuje za smeštaj i hranu”, kazao je Andrić.

Prosečne plate su 3500 do 4500 kuna neto.

“To bi trebala bi trebalo da bude plata za redovno radno vreme, ali poslodavci izbegavaju da daju slobodan dan”, rekao je Andrić.

“Radnici u sezoni odrađuju veliki broj sati. Najveći problem radnika koji rade u sezonskim područjima je ostvarivanje određenih prava poput korišćenja godišnjih odmora”, napominje Zlatica Štulić, predsednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Ne čudi zato što je mnogo ljudi koji su isključivo radili sezonske poslove, otišlo u neke od zemalja EU-a, kako bi za bolje uslove i veće plate rešili svoju egzistenciju.

Mario Bebić, pomoćnik ministarke rada i penzionog sistema, svestan je iskustava sezonaca kako sezonski rad u Hrvatskoj znači tri meseca “rintanja” bez slobodnog dana, uz desetosatno radno vreme, za prosečnu platu od jedva 4000 kuna.

“Nakon ulaska u Evropsku uniju Republika Hrvatska, skladno slobodi kretanja radnika, ne može zabraniti niti ograničiti zapošljavanje hrvatskih radnika u državama članicama. Ministarstvo rada uz pomoć Inspektorata rada uložiće maksimalne napore kako bi se što bolje zaštitili radnici od nezakonitoga prekovremenog rada i izbegavanja plaćanja ugovorene plate”, rekao je Bebić.

Izvor: B92

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *