/ REGION / Nestalo Jablaničko jezero, uništena dva miliona ribljih jedinki

Nestalo Jablaničko jezero, uništena dva miliona ribljih jedinki

Andrijana Tomic on 06/02/2017 - 10:33 am in REGION, ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Jedno od najvećih akumulacionih jezera u Bosni i Hercegovini, Jablaničko jezero, presušilo je prethodnih dana, čime je potpuno promijenjen jedan dio naše države, do neprepoznatljivosti.

Poslednjih 40 dana ovo jezero i svi oni koji žive u njegovoj blizini proživljavaju pravu ekološku katastrofu, tokom koje je Bosna i Hercegovina izgubila pravo bogatstvo flore i faune, a nestala je i vodena površina koja se prostirala na 900 hektara.

“U poslednjih 40 dana primetno je opadanje Jablaničkog jezera, što je u poslednjih nekoliko dana rezultiralo totalnim ispuštanjem celog jezera. Moramo napomenuti da je pre pet godina urađena ribolovna osnova Jablaničkog jezera, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet i Prirodno-matematički fakultet iz Sarajeva, što je zakonski akt koji nije pretpostavka nego činjenica i pokazuje da je u tom vremenu u jezeru bilo dva miliona ribljih jedinki“, kazao je Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih robolovaca Konjic, zakonskog upravitelja ribolovnog područja Konjica, u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Strašne fotografije pogodile su sve stanovnike BiH, a ovih dana na društvenim mrežama mogli smo čitati razne komentare koji kritikuju sve one odgovorne za ovu katastrofalnu situaciju, koja je trajno narušila ekosistem u ovom delu naše države.

 

“Sve te jedinke su uništene, zajedno sa prirodnim prirastom koji je ogroman i ne može se utvrditi, te sva flora i fauna koja je obitavala u Jablaničkom jezeru i na njegovom dnu, razni mikroorganizmi, odnosno, hrana za ribe. Sad i da se to sve poribi, ta dva miliona jedinki oni ne bi imali hrane, praktično jezero je mrtvo. To je tragedija. Pored svega toga deset ljudi koji rade na održavanju, kao ribočuvari, izgubilo je posao, te smo na svaki način oštećeni mi kao udruženje, kao i cela društvena zajednica, odnosno, cela BiH jer se ovo nije desilo u posljednjih 30-ak godina”, istakao je Trešnjo u razgovoru sa novinarima našeg portala.

Jedan od glavnih krivaca za ovu situaciju, ističu iz OSR Konjic, jeste Elektroprivreda BiH, koja je ovo akumulaciono jezero koristila za proizvodnju električne energije, te koja je nenadanim ispuštanjem jezera u prethodnim danima uzbunila celu BiH.

“Mi smo pre nekoliko dana uputili urgenciju Elektroprivredi BiH u vezi sa celom situacijom i do sada nismo dobili nikakav odgovor. Kada je reč o našoj opštini, na čijoj površini se dešava cela ova katastrofa, njeno kompletno rukovodstvo je zakazalo i vi vidite da u medijima nema nikakve njihove reakcije”, izjavio nam je Trešnjo, objašnjavajući kako je ovo samo jedan od primera nas Balkanaca, koji konstatno šalju negativne slike u svet.

Budućnost je poprilično neizvesna za ovaj kraj BiH i pitanje je da li postoji ikakav način da se barem malo sanira katastrofa koja je, zasigurno, ozbiljno narušila kompletan ekosistem ovog kraja, a možda i cele BiH. Iz OSR Konjic ističu da je teško očekivati da se to može popraviti, jer bogatstvo naše države je nestalo.

“Niko ne može se predvideti šta će se u budućnosti dešavati, ali realna je činjenica da je sve što je postojalo uništeno i da sada Jablaničko jezero liči na Saharu. A i pored celog uništenja flore i faune pitanje je koliko će ovo sve uticati na naš turizam, na našu sliku koju šaljemo u svet. Ovim uništenjem jezera poslali smo, nažalost, jednu sliku o nama, ko smo, šta smo, odnosno, negativnu sliku nas Balkanaca, kako se mi to ponašamo prema našim prirodnim lepotama. Sve ovo što je uništeno bilo je vlasništvo države i ovim je država najviše oštećena“, zaključio je Tešnjo razgovor sa novinarima portala Radiosarajevo.ba.

 

Izvor: http://www.radiosarajevo.ba/

 

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *