/ NOVOSTI / Novi instrument na internetu upozorava na oznake za opasnost

Novi instrument na internetu upozorava na oznake za opasnost

Andrijana Tomic on 13/11/2012 - 10:05 am in NOVOSTI
5 (100%) 1 vote

Novi instrument kojim se ističu promene koje su izvršene na nalepnicama za hemijske supstance, promovisan je danas od strane Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu (EU-OSHA), kao deo projekta informisanja javnosti o novom obelezavanju hemikalija.

Nov instrument na internetu se sastoji od filma ‘Opasnost: hemikalije!’, jednog postera i prospekta. Centralona ličnost filma je ‘Napo’, junak crtane serije, čiji je cilj da na komičan i nezaboravan način uvede bezbednost i zdravlje na radna mesta.

Nove oznake za opasnost za hemijske proizvode postepeno se primenjuju u Državama članicama kao deo golobalno usaglašenog sistema1 , ali nedavno istraživanje koje je sprovela Evropska agencija za hemikalije pokazuje da mnoge od tih oznaka nisu prepoznate niti pravilno shvaćene2. Ovaj instrument podseća poslodavce i njihove zaposlene o novim oznakama i pomaže im da shvate šta one znače kako bi bili bezbedni na radu.

Oko 15% zaposlenih u Evropi tvrdi da je rukovanje opasnim materijama deo njihovog svakodnevnog posla3. Samo jedno jedino izlaganje nekoj od tih materija može da nanese štetu zdravlju zaposlenog, sa posledicama koje se kreću od blagog nadražaja očiju i kože do astme, reproduktivnih problema, urođenih mana i karcinoma. EU-OSHA želi da omogući da se zaposelni i njihovi poslodavci upoznaju sa novim oznakama za opasnost od hemikalija i da rukovanje opasnim materijama obavljaju sa pažnjom.

EU-OSHA podržava Evropsku komisiju u njenim naporima da se podigne svest o promenama koje su unete u zahteve kako nalepnice treba da izgledaju i njihov značaj za radna mesta. Jedan za to određen web odeljak omogućava pristup ovom instrumentu i čitavom nizu dodatnog materijala za obuku i dokumentima sa smernicama, kao i ‘najčešće postavljanim pitanjima’ na CLP (Propis Evropske unije za klasifikaciju, označavanje i pakovanje) i REACH (Registracija i procena hemikalija i ovlašćenja i ograničenja za njihovu upotrebu), gde se može dobiti bolji uvid o ovoj temi.

 

http://www.personalmag.rs/

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Comments are closed.