/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Održivom potrošnjom do čistije životne sredine i zdravlja potrošača

Održivom potrošnjom do čistije životne sredine i zdravlja potrošača

Andrijana Tomic on 17/04/2018 - 12:42 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Predsednica skupštine Asocijacije potrošača Srbije Lela Tasić objašnjava šta je to održiva potrošnja, gledano iz ugla samih potrošača. “Potrošači biraju robu i usluge koji omogućuju zadovoljenje osnovnih potreba, što je jedno od prvih i osnovnih prava potrošača”, kaže Tasićeva.

Ona dodaje da pod time podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga, kao što su hrana, odeća i obuća, stambeni prostor, zdravstvena zaštita, obrazovanje i higijena.

“Održiva potrošnja jeste u direktnoj vezi sa proizvodima i uslugama koje koriste potrošači, ali ima uticaj i na energiju i materijale koji se troše u proizvodnim procesima”, ističe Tasićeva. Ona ističe da potrošači imaju važnu ulogu u energetskoj efikasnosti jer su u mogućnosti da u svojim domovima povećaju upotrebu energije iz obnovljivih izvora. “Potrošači mogu da utiču i na smanjenje otpada i to kroz ceo životni ciklus jednog proizvoda, bilo da je reč o savesnom odlaganju iskorišćenog proizvoda ili reciklaži”, smatra Tasićeva. Ona ističe da je važno da država obezbedi informacije o uticaju proizvoda i usluga na životnu sredinu, kao i da li potrošači imaju mogućnost savesnog odlaganja proizvoda.

“Celokupno društvo mora da bude svesno uticaja proizvoda i usluga na zdravlje i životnu sredinu, a jedan od načina je označavanje ambalaže dodatnim informacijama o proizvodima”, kaže Tasićeva i dodaje da na ponašanje potrošača mogu da utiču i izveštaji o zagađenju životne sredine.

Ona objašnjava da potrošačima mora biti dostupna odgovarajuća infrastruktura i oprema kako bi mogli da promene svoje navike, te da država ne samo da mora da smanji potrošnju, već je potrebna kvalitetnija upotreba robe i usluga.

“Kada je reč o osnovnom zadovoljenju životnih potreba potrošača, promena navika i racionalnija potrošnja utiču na životnu sredinu, bilo da se radi o hrani, odeći, stanovanju ili transportu”, objašnjava Tasićeva.

Ona smatra da bi korišćenje obnovljivih izvora energije najviše uticalo na životnu sredinu, ali u odsustvu takvih mogućnosti ističe da bi odgovorno ponašanje i štednja električne energije i vode, kao i korišćenje alternativnih načina za prevoz (javni saobraćaj ili bicikl) bilo veliki pomak u zaštiti životne sredine ali i zdravlja potrošača.

 

Izvor: http://www.rtv.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *