/ NOVOSTI / Oko 25 odsto neprijavljenih radnika

Oko 25 odsto neprijavljenih radnika

Andrijana Tomic on 14/09/2016 - 11:34 am in NOVOSTI
Rate this post

Inspekcijom je utvrđeno da skoro četvrtina radnika koji su kontrolisani radi “na crno”

U nadzorima koje je Inspektorat za rad 9. septembra sproveo kod poslodavaca u banjskim, planinskim i drugim turističkim centrima na teritoriji čitave Srbije otkriveno je da od 1.035 radno angažovanih njih 256 (oko 25 odsto) nije imalo ugovor o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Kako je danas saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kontrolisano je 285 poslodavaca, a prilikom nadzora koji su izvršeni na Zaječarskom vašaru i u Soko Banji, inspektori su utvrdili da je od 121 zatečenog radnika, čak 55 (oko 45 odsto) radilo “na crno”.

Inspektori su otkrili i dve neregistrovane ugostiteljske radnje – po jednu u Kragujevcu i Beloj Crkvi.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 37 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i osam zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspekcija je donela 65 rešenja zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, 47 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i devet rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenog za bezbedan i zdrav rad, navedeno je u saopštenju.

Izvor:  www.danas.rs

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *