/ HRONIKA / OSIROMAŠENI URANIJUM NAS JOŠ TRUJE

OSIROMAŠENI URANIJUM NAS JOŠ TRUJE

ubzrs on 12/12/2013 - 9:23 am in HRONIKA, NOVOSTI, ZDRAVLJE
Rate this post

Generali Vojske Jugoslavije upozoravaju da se posledice bombardovanja ne saniraju. Istina o radioaktivnoj municiji gura se pod tepih zbog odnosa prema Zapadu.

SRBIJA već gotovo 15 godina nema političke volje, snage i hrabrosti da pred međunarodnu zajednicu iznese kompletan problem bombardovanja municijom osiromašenim uranijumom. A trebalo bi da se definiše nacionalna strategija uklanjanja posledica štetnog zračenja.

Ovo je, između ostalog, rečeno u sredu na skupu „Vojska Jugoslavije u odbrani od agresije NATO 1999. godine“, koji je organizovao Klub generala i admirala Srbije. Učesnici okruglog stola najviše pažnje posvetili su posledicama korišćenja municije sa osirimašenim uranijumom, ali i vojnom zdravstvu, stranoj propagandi i epilogu reforme oružanih snaga.

– Pitanje korišćenja municije punjene osiromašenim uranijumom Srbija zbog odnosa prema zapadnim zemljama već godinama gura pod tepih – kaže general u penziji Slobodan Petković. – Potrebno je hitno organizovati praćenje, lečenje obolelih, a i pomoć stanovništvu koje je zasuto ovom municijom.

Na teritoriji Kosmeta tokom rata 1999. ispaljeno je više od 31.000, a na drugim lokacijama više od 5.000 projektila sa osiromašenim uranijumom. Zemljišta zatrovana osiromašenim uranijumom su i kod Vranja, Bujanovca i Preševa. Ova područja su ograđena betonskim stubovima, postavljene su table upozorenja, ali stanovništvo nije informisano o opasnostima.

– Država je još 2000. započela program prevencije i praćenja zdravstvenog stanja pripadnika vojske koji su došli u kontakt sa uranijumom, ali je on prekinut – podseća Petković.

Osiromašeni uranijum i porast malignih bolesti za više od 100 odsto u odnosu na period pre bombardovanja samo su jedna od posledica NATO agresije.

Prema mišljenju učesnika skupa, rat u drugom obliku nije završen ni posle borbenih dejstava. SAD i NATO su počeli sa razgradnjom vojske, koja im je 1999. na Kosmetu na vojnom planu očitala lekciju iz uspešne odbrane.

– Razbijanje vojske, pod maskom reforme, učinjeno je prvo uništavanjem njene organizacije, a nastavljeno dovođenjem ljudi koji su uspostavili organizaciju u korist interesa agresora iz 1999 – ističe admiral u penziji Boško Antić.

Sistem odbrane, prema Antiću, razoren je izručenjem Hagu čelnih generala odbrane od agresije, penzionisanjem komandnog kadra, razbijanjem oficirskog kora, ali i brigadnim sistemom zbog koga su nestale armije, korpusi i divizije. Drastično je smanjeno brojčano stanje vojničkog kadra, a ukidanjem vojnog roka dovedena je u pitanje borbena spremnost Vojske za suprotstavljanje opasnostima koje nam još uvek prete.

 

MARGINALCI I NEVLADINE ORGANIZACIJE

GENERALI u penziji ističu da su Vojsku Srbije u godinama koje su za nama reformisali priučeni ili bezbednosno polupismeni vojni analitičari, nevladine organizacije i funkcioneri partija. – Na scenu su stupili reformatori koji su vojsku doveli u stanje da ne može samostalno da spreči spoljnu agresiju, nestabilnost ili separatizam – ističe admiral Antić. – Sve je učinjeno da vojska bude servis NATO-a za mirovne i humanitarne inervencije širom sveta.

Izvor: NOVOSTI

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *