/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / Otpad da postane nova upotrebna vrednost

Otpad da postane nova upotrebna vrednost

Andrijana Tomic on 20/09/2016 - 1:53 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE
Rate this post

Novi Sad – Srbiji je za usvajanje principa cirkularne ekonomije potreban novi regulatorni okvir, koji će motivisati kompanije da što manje bacaju, a da što više upotrebe sekundarne sirovine, izjavio je danas savetnik Privredne komore Srbije (PKS) za ekologiju, Siniša Mitrović.

“Potrebno je da odmah pristupimo rešavanju svih problema, posebno u industriji, gde sve ono što je otpad može da postane nova upotrebna vrednost, bilo da ide kao energent ili kao nekakav novi proizvod”, rekao je Mitrović na međunarodnoj konferenciji o cirkularnoj ekonomiji, koja se održava u Novom Sadu u okviru Svetskog kongresa o upravljanju otpadom ISWA 2016.

U Evropi je, kako kaže, cirkularna ekonomija počela da biva aktivna 2015. godine, kada je Evropski parlament usvojio jedan paket regulativa.

Kada su u pitanju evropske ekološke integracije, Srbija je, prema procenama PKS-a, imala rashode od 12 milijardi evra, i to su, kako ističe Mitrović, najvećim delom troškovi u delu upravljanju otpadnim vodama, ali su koristi od toga znatno veći, budući da, prema njegovim rečima, iznose preko 24 milijarde evra.

“Ta korist se vidi kroz kvalitet života, kroz zdravlje građana, kroz manje troškova za zdravstvo, manje lekova, manje farmaceutskog otpada, duži životni vek i jači socijalni kapital”, istakao je Mitrović, dodajući da su sve to nemerljive dimenzije koje su novi kvalitet koji je potreban Republici Srbiji.

On je naveo i da je centralni deo ovogodišnjeg kongresa ISWA posvećen strategiji cirkularne ekonomije, koja je, kako primećuje, na naše prostore nekako stidljivo ušetala tek početkom 2016, kada je PKS zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine izvršila radikalne izmene u zakonu o upravljanju otpadom, uvodeći princip “kraj otpadu”, odnosno koncept “proizvedi-upotrebi-proizvedi”.

Konferenciju u Novom Sadu su organizovali Privredna komora Srbije, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz podršku nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ (GIZ IMPAKT Projekat).

Međunarodni kongres za upravljanje čvrstim otpadom ISWA otvoren je juče u Novom Sadu, a traje do 22. septembra.

Reč je o svetskoj konferenciji koja je okupila 1.302 učesnika iz čak 72 zemlje, a koja će Srbiji pružiti priliku da u oblasti zaštite životne sredine napravi jedan od prvih koraka ka približavanju Evropskoj uniji.

Ovo je i prvi put da je jedna zemlja iz jugoistočne Evrope domaćin ovakvog događaja, a tokom trajanja kongresa, eksperti i učesnici će razmenjivati iskustva i rešenja iz oblasti upravljanja otpadom, recikliranja i povraćaja novca recikliranjem, upravljanja otpadnim vodama, opasnim otpadom, deponijama, elektronskim i ostalim vrstama čvrstog otpada.

Misija ISWA je, pre svega, sagledavanje otpada kao resursa za dobijanje energije i u krajnjoj liniji profita.

Izvor: http://www.rtv.rs/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *