/ ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE / OVO NISTE ZNALI: ŠOKANTNA VEST O OSVEŽIVAČIMA VAZDUHA

OVO NISTE ZNALI: ŠOKANTNA VEST O OSVEŽIVAČIMA VAZDUHA

ubzrs on 20/01/2014 - 12:28 pm in ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE, ZDRAVLJE
Rate this post

Pre nego što upotrebite neki od osveživača vazduha, stavite u utičnicu osveživač na bazi ulja ili zapalite mirišljavu sveću, potrebno je da dva puta razmislite.

Mi smo bili totalno šokirani kada smo saznali kakve štetne posledice ovi proizvodi mogu izazvati. Taj “Letnji povetarac”, “Mirisna kiša”, “Sveži jutarnji vazduh”, ili “Eksplozija voća” (navodni mirisi osveživača prostora) mogu imati katastrofalne posledice po vas i vašu porodicu, uključujući decu i fetuse.

Savet za odbranu prirodnih resursa (NRDC), međunarodna organizacija za zaštitu okoline, sproveo je studiju pod nazivom “Čišćenje vazduha: Skrivene opasnosti od osveživača vazduha” u kojoj se došlo do zaključka da 86% testiranih osveživača sadrže opasne ftalate.

Ftalati se koriste kao omekšivači za plastiku, agensi protiv pene u aerosolima, a mogu se naći u plastičnim igračkama, automobilima, bojama, pesticidima kao i u kozmetičkim proizvodima i parfemima.

Prema istraživanju koje je obavio NRDC: “Većina ftalata ometa proizvodnju muškog hormona testosterona pa se povezuju sa reproduktivnim anomalijama”.

Brojna istraživanja  na životinjama pokazala su da izloženost ftalatima smanjuje testosteron, uzrokuje malformacije genitalija i smanjuje proizvodnju sperme.

Istraživanja ovu supstancu kod ljudi vezuju ftalate za hormonske promene, slab kvalitet sperme i promene u formiranju genitalija. Pet vrsta ftalata, od kojih se jedan nalazi u osveživačima vazduha, uzorkuju defekte kod novorođenčadi i nanose štetu reproduktivnom sistemu. Pored toga, NRDC navodi da se ftalati iz osveživača vazduha povezuju sa simptomima alergija i astmom.

Količine ftalata koje je NRDC pronašao u nekim od najčešćih osveživača vazduha

1. Glade mirisna ulja (utičnica) – 4.5 ppm (milioniti deo celine) DBP-a

2. Glade Air sprej – 1.5 ppm DEP-a
3. Air Wick mirisna ulja – 0.75 ppm DBP-a; 6.3 ppm DEP-a; 1.6 ppm DIBP-a; 2.1 ppm DIHP-a,pri čemu su:DBP – di-butil ftalat (povezuje se sa promenama u nivou hormona, lošem kvalitetu sperme i promenama u genitalnom razvoju)

DEP – di-etil ftalat (povezuje se sa promenama u nivou hormona, lošem kvalitetu sperme i promenama u genitalnom razvoju. Još se naziva i 2reproduktivni toksin”)

DIBP – di-izibutil ftalat (ima slične efekte kao DBP. Povezan je sa smanjenjem testisa i niskim nivoom testosterona kod životinja i promenama u genitalnom razvoju kod ljudi)

DIHP – di-izoheksil ftalat (toksin koji utiče na reproduktivni sistem muškaraca i povezuje se sa defektima prilikom rođenja i razvoja).

Štetni čak i u malim dozama

Nova istraživanja opovrgavaju zastarela uverenja da “doza čini otrov”. Drugim rečima, to znači da morate imati visoku izloženost toksinu da bi posledice bile štetne po zdravlje.

Nova istraživanja pokazuju da čak i minijaturna izloženost može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Pitate se šta uraditi? Jednostavno je – nemojte ih korisititi!

Izvor: 24 sata
0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *