/ ZANIMLJIVOSTI / Ovo su zanimanja bez kojih će budućnost biti nezamisliva, a nisu programerska

Ovo su zanimanja bez kojih će budućnost biti nezamisliva, a nisu programerska

ubzrs on 27/02/2018 - 1:35 pm in ZANIMLJIVOSTI
Rate this post

Zanimanja budućnosti, nisu nešto što nas tek očekuje, ona su već uveliko prisutna. Većina nas će kada kažete “zanimanje budućnosti” pomisliti na programere, a mi smo istraživali koji su to još poslovi za kojima će u budućnosti biti ogromna tražnja, a da za njih nije neophodno da budete stručnjak za programiranje.

To su poslovi koji su zapravo spoj brojnih znanja i veština.

– Kažu da će do 2025. godine polovina sada poznatih poslova biti zamenjena veštačkom inteligencijom. Američki futurista Rej Karzvajl ukazuje da će do 2020. godine kompjuter vrednosti 1.000 dolara imati moć ljudskog mozga. Na to se nadovezuje i univerzitet Okford sa predikcijom da u narednoj deceniji 35 odsto zanimanja može da bude automatizovano. Pred nama su brojna pitanja, počev od toga šta će raditi ljudi ukoliko robote razvijemo za veoma sofisticirane proizvode, koji će poslovi biti zamenjeni a koji će opstati. I na kraju, koji će novi poslovi nastati – kaže Olga Mirković Maksimović, direktorka za razvoj novih proizvoda “Ringier Aksel Springer”.

FOTO: REUTERS

Ceo novi svet zanimanja

Grupa zanimanja će svakako biti usmerena na probleme koje čovečanstvo još uvek nije uspelo da reši: klimatske promene, rešenje problema terorizma kao i sajber sigurnost. Posebno je bitno naglašava naša sagovornica, da sva zanimanja koja su u vezi sa kreativnočću imaju budućnost kao i ona koja su multidisciplinarna.

– Spoj tradicionalnih industrija sa razumevanjem tehnologije je ono u čemu je budućnost. Stvara se već celi novi svet zanimanja koja su u vezi sa dizajnom u najširem smislu. Uzmimo samo primer auto industrije koja se ubrzano razvija i budućnosti koja se vidi u samovozećim kolima. Kako će izgledati njihova unutrašnjost, kakav će biti dizajn? Čemu će biti posvećeni? Na ta pitanja se traži odgovor i to baš od dizajnera. Slično se dešava i u modnoj industriji sa novim materijalima. Bio tehnologije posebno napreduju – ko će dizajnirati i praviti veštačke kukove, rebra, potkolenice, ramena? Razvija se čitav set zanimanja koje spajaju dve i više industrija u sasvim novim promenama – ističe Olga Mirković Maksimović.

Futuristički materijali

Tehnolozi i dizajneri novih materijala

“Najbolji način da predvidite budućnost, je da je dizajnirate!”, reči naučnika Bakminstera Fulera. A taj dizajn i inovacije su ključne u materijalima, bukvalno svim. Od onih u proizvodnji nameštaja, automobila, aviona odeće, svega što možete da zamislite. Već sada se radi na tehnologiji novih “pametnih” memorijskih materijala. Uveliko postoji njihova primena u proizvodnji nameštaja. Ali istraživanje pametnih materijala od metala i sa memorijskim legurama je rad i to dugogodišnji. Međutim, mesečne zarade, u zavisnosti od znanja ali i iskustva se kreću i do nekoliko hiljada evra.

 

Blic Online

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *