/ SVET / Peru: Vlada kreće u obračun sa savremenim ropstvom

Peru: Vlada kreće u obračun sa savremenim ropstvom

ubzrs on 27/07/2017 - 8:25 am in SVET
Rate this post

Peruanske vlasti su krenule u veliki obračun sa savremenim ropstvom nakon što je u požaru u skladištu u Limi u junu poginulo četvoro radnika.

Zvaničnici su saopštili da su, nakon akcija tužilaca, policije i inspektora rada, zatvorili šest fabrika namještaja u prestonici, u operaciji koja za cilj ima da iskoreniti prisilni rad i izrabljivanje.

Prošlomjesečni požar koji je zahvatio nekoliko skladišta u centru grada ukazao je na problem izrabljivanja radnika i podstakao zahtjeve za boljom zaštitom njihovih prava i više radnih inspekcija.

Majka jedne od žrtava je za Al Jazeeru izjavila da je radio najmanje 12 sati svaki dan, a bio je plaćen manje od dolara po satu: „Tretirali su ih gore nego životinje, kao da će im pobjeći“, rekla je ona komentarišući izjavu vlasnika fabrike koji su smrt dvoje radnika, koji su ostali zarobljeni u jednom od kontejnera, objasnili činjenicom da oni obično „zaključavaju radnike kako bi izbjegli krađe“.

Peruanski predsjednik Pablo Kičinski kazao je, tokom posjete mjestu požara koji se dogodio 22.juna, da su žrtve „praktično bili robovski radnici“. Peruanski državni tužilac u ponedjeljak je najavio da će uslijediti više provjera fabrika i skladišta kako bi se spriječili novi „tragični događaji“.

 

Izvor: Bizlife

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *