/ DOBRE VESTI / POJAČANA KONTROLA INSPEKCIJE RADA

POJAČANA KONTROLA INSPEKCIJE RADA

ubzrs on 04/07/2014 - 8:55 am in DOBRE VESTI, NOVOSTI
Rate this post

Tokom letnjih meseci Inspekcija rada pojačano kontroliše  gradilišta i ugostiteljske objekte. Aleksandar Popović, šef  Inspekcije rada, kaže da se tokom kontrola uočavaju nepravilnosti i to naročito u onom delu angažovanja radnika  “na crno”, što znači bez regulisanog radno pravnog statusa.

-Pojačan je nadzor i kontrola ugostitlejskih objekata, naročito kafića. Uvek se tu zatekne angažovanje radnika bez regulisanja radno pravnog statusa. U tom slučaju mi podnosimo preškršajnu prijavu i nalažemo rešenjem regulisanje radno pravnog statusa radniku koji je zatečen na radu. Međutim ono što paraksa pokazuje događa se da radnici nas uoče i sklone se, pobegnu ili u kafićima sednu za sto kao da su gosti. Ovo je mali grad i svi se ugaavnom poznajemo. Nama je cilj da objasnimo da uloga Inspekcije rada jeste da ljudima koji rade uredno budu plaćeni doprinosti, zdravstveno osiguranje i da prime zaradu za koju rade. Sličan je problem i u građevini. Nadam se da ćemo u toku ovog leta uticati na to da se suzbije rad” na crno” i da pomognemo pre svega ljudima koji rade-kaže Popović.

Što se tiče dva velika gradilišta na teritoriji koju pokriva inspekcija, to su izgradnja nove fabrike Tigar Tyres i izgradnja Koridora 10, kontrolama je utvrđeno da se primenjuju sve neophodne mere bezbednosti na radu, dodaje Popović.

-Na velikim gradilištima se  mere iz oblasti bezbednosti  i zdravlja na radu poštuju. Mi imamo vleiko gradilište, to je izgradnja nove fabrike Tigar Tyres i moram priznati da nisam video uređenije gradilište. Čestim kontrolama na Koridoru 10, gde se odvijaju radovi, utvrđenoj e da se sve odvija u skladu sa Zakonom. Tu se maksimalno primenjuju mere bezbednosti naradu-dodaje Popović.

Izvor: Plus Online 010

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *