/ HRONIKA / PROPISI ČUVAJU GLAVU Bezbednost radnika na gradilištima ponovo u žiži pažnje javnosti, ZAŠTIĆENI SU SAMO NA OVAKVE NAČINE

PROPISI ČUVAJU GLAVU Bezbednost radnika na gradilištima ponovo u žiži pažnje javnosti, ZAŠTIĆENI SU SAMO NA OVAKVE NAČINE

ubzrs on 09/08/2018 - 6:55 am in HRONIKA
Rate this post

Poslednje nesreće na gradilištima u Beogradu ponovo su u žižu pažnje javnosti dovele pitanja bezbednosti radnika i poštovanja propisa o zaštiti.

Analizom nesrećnih slučajeva na teritoriji prestonice utvrđeno je da su najčešći uzroci: nebezbedan rad na visini, nekorišćenje opreme za ličnu zaštitu (šlem i zaštitni opasač), rad u nepropisno obezbeđenim iskopima, kao i angažovanje neobučenih lica koja rade na crno, saznaje „Alo!“ u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Građevinarstvo i industrija inače spadaju u najrizičnije delatnosti.

– Najugroženiji su građevinski radnici različitih profila – NK radnici, armirači, tesari, zidari, vozači (auto-viljuškara, teretnih motornih vozila), automehaničari, pomoćni radnici, elektromonteri, bravari zavarivači i rukovaoci dizalicama-kranovima – navode naši sagovornici.

Kobni pad

Poslednji tragični slučaj dogodio se nedavno na Zvezdari, gde je M. Đ. (20) iz Vlasotinca pao sa građevine, na kojoj je radio zajedno s ocem. Dva dana kasnije, nažalost, izgubio je bitku za život. Na istoj opštini, krajem jula, zabeležena je teška nesreća kada se radnik sapleo i pao na ulicu, posle čega ga je delimično pregazio bager koji je išao u rikverc.

Tokom protekle godine, inspekcija za rad izvršila je brojne kontrole u Beogradu povodom smrtnih slučajeva na gradilištima, teških i lakih povreda, kao i kolektivnog povređivanja.

– U istom periodu doneta su 52 rešenja o zabrani rada, a podneto je 10 krivičnih prijava protiv odgovornih lica zbog sumnje da su počinili krivično delo izazivanja opasnosti (kršenjem propisa o bezbednosti). Podneta su i 33 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka – rečeno nam je u nadležnoj inspekciji.

Od ukupnog broja stradalih radnika u 2017, čak 30 odsto radilo je na crno.

– U takvim slučajevima radnici prethodno nisu upoznati s tehnologijom rada, pri čemu se nije vodilo računa ni o njihovoj stručnoj kvalifikaciji za obavljanje određenih poslova – navode nadležni.

 

Preuzeto sa: ALO

Autor: Ivana Mišić

 

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *