/ Uncategorized / Pušenje u trudnoći uzrokuje deformacije

Pušenje u trudnoći uzrokuje deformacije

Andrijana Tomic on 06/06/2017 - 12:17 pm in Uncategorized, ZDRAVLJE
Rate this post

Pušenje desetak cigareta dnevno, za vrijeme trudnoće, povećava verovatnoću  da će se dete roditi sa deformacijama prstiju za 30%.

Prvo što roditelji rade kada prvi put dobiju novorođenče u svoje ruke jest da mu prebroje prste na nogama i rukama. Ipak, žene koje puše tokom trudnoće pri prebrojavanju bi se detetovih prstiju mogle negativno iznenaditi. Pušenje, naime, povećava verovatnost da će se beba roditi s deformacijama prstiju.

Samo deset cigareta dnevno povećava verovatnost da će beba imati manjak ili višak prstiju za čak 30%, pokazuje novo istraživanje.

Ukoliko su stanice siromašne kiseonikom, one loše funkcioniraju  što može dovesti do deformacije udova.

Istraživanja pokazuju da jedna od devet trudnih žena puši. Kad niti jedna trudna žena ne bi pušila cigarete, broj bi mrtvorođene dece pao za 11%. Pušenje je jedan od uzroka preranog rađanja i premale težine novorođenčadi.

Defekti na udovima nisu tako retka pojava kao što se misli. Otprilike je jedna od 600 beba rođena sa prstom viška na rukama ili nogama. Deformacije se najčešće javljaju u porokoje nemaju svest o takvim deformacijama, što navodi stručnjake u sumnju da je možda uzrok zagađenja životne sredine.

 

 

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *