/ NOVOSTI / Radikalne mere: Radnici odjavite se, prošetajte

Radikalne mere: Radnici odjavite se, prošetajte

Andrijana Tomic on 10/10/2016 - 11:14 am in NOVOSTI
Rate this post

Viržin erlajns sprovodi radikalne mere “digitalnog detoksa” svojih zaposlenih u kancelarijama u Americi i Velikoj Britaniji. Od 10 sati ujutru pa sve do podneva, oko 200 radnika ostaje bez pristupa imejl pošti tako što se server u potpunosti gasi, a sve u cilju da se umesto elektronski, poruka pošalje “licem u lice”. Tokom ova dva sata radnici se podstiču da napuste svoja radna mesta i stolove i tako odu ili do teretane u kompaniji, ili da se podstaknu na sastanke tokom šetnje.

Drugi vidovi komunikacije nisu onemogućeni, tako da hitne poruke i dalje mogu da se primaju i šalju. Kako je rekla Liza Tomas, globalni šef brenda, ovaj program je dobro prihvaćen, osim što neki radnici van kompanije to malo teže prihvataju.  „Oni shvataju da mi ulažemo napore da stvorimo balans u njihovom danu. Oni i sami znaju da se previše oslanjaju na imejl, što i nije dobro“, kaže ona.

Kako je rekla oni žele da njihovi zaposeni imaju dobar balans života i rada, a njihova misija je da stvore srećnije radne snage. Kako navode, radnici u Britaniji su imali malo sumnji, ali su na kraju prihvatili “digitalni zastoj”.

Sa druge strane, postoje i drugačija mišljenja čelnika određenih kompanija koji smatraju da ovakva ideja i nije brilijantna za sve kompanije i zaposlene. „Ideja je fantastična, ali nije za biznismene. Ako si većinom onlajni, nije tako lako da se isključiš na određeno vreme“, smatraju. Ipak, kako kažu, ovakva ideja može da učini čudo kada je reč o produktivnosti radnika i njihovom radnom iskustvu.

“Česta je situacija da radnici sede na dva metra jedni od drugih, a uprkos tome šalju imejl, umesto da jednostavno popričaju”, kažu oni i dodaju da elektronska komunikacija u suštini nikada ne može zameniti komunikaciju „licem u lice“. Svet mora da se fokusira na „digitalni detoks“, tako da je ovo jedan veliki korak ka tome. Gaseći elektronsku komunikaciju na dva sata nije mnogo za radnika, ali je veliki napredak za međuljudske odnose

To će omogućiti ljudima da budu kreativni i fleksibilni, umesto da samo sede i odgovaraju na e-poštu. “Svet mora da se više fokusiraju na “digitalni detoks”, tako da je ovo jedan mali korak ka tome”, ističu zagovornici ove ideje.

Ovo nije prvi put da Ričard Brenson sprovodi radikalne mere. On je naime 2014. godine dozvolio radnicima da koriste onoliko slobodnih dana za praznike koliko žele, bez potrebe da traže odobrenje.

 

 

Izvor: http://www.b92.net/

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *