/ NOVOSTI / Radite stojeći, duže ćete živeti

Radite stojeći, duže ćete živeti

ubzrs on 02/06/2015 - 8:34 am in NOVOSTI, ZDRAVLJE
Rate this post

Osobe koje obavljaju kancelarijski posao ili posao koji zahteva duge sate sedenja, trebalo bi da dok rade stoje barem dva sata kako bi bile zdravije i duže živele, otkriva najnovije britansko istraživanje.

Sedeti osam sati ili duže za radnim stolom može biti pogubno po zdravlje. Nekoliko nedavnih studija već je ukazalo na postojanje veze između dugotrajnog sedenja i opasnosti od teških bolesti, pa čak i prevremene smrti.

Autori najnovijeg istraživanja navode da bi kancelarijski radnici trebalo da stoje barem dva sata dnevno tokom radnog vremena kako bi sačuvali svoje zdravlje.

„Kancelarijski radnici provode 65 do 75 odsto radnog vremena u sedećem položaju”, ističe vođa istraživanja Džon Bakli sa Univerziteta „Čester“.

„Oni bi trebalo da češće stoje i da se što je više kreću tokom radnog vremena“, napomenuo je.

U studiji, objavljenoj u časopisu British Journal of Sports Medicine, navodi se da bi idealno bilo raditi stojeći četiri sata, ali da je za početak dobro i samo dva sata.

„Treba vremena da se ljudi priviknu, potrebno je da se dogodi promena u navikama i mentalitetu“, rekao je Bakli.

On i njegov tim savetuju zaposlenima da uvek stoje kada razgovaraju telefonom i da s vremena na vreme protegnu noge makar i po kancelariji.

Izvor: RTS

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *