/ HRONIKA / Savremeni nadničari – radnici na lizing bez prave zaštite

Savremeni nadničari – radnici na lizing bez prave zaštite

ubzrs on 21/03/2016 - 8:21 am in HRONIKA, NOVOSTI
Rate this post

Beograd – Sve više domaćih kompanija iznajmljuje radnike, pri čemu rad agencija za zapošljavanje nije regulisan zakonom, što poslodavci obilato koriste.
Dok čekaju da im država uredi status, radnike usled velike nezaposlenosti teši to što imaju bilo kakav posao.

Ide na četiri točka i može na lizing – nije teško pogoditi o kome je reč. Ali, znate li koja to roba, po istom principu, ide daleko bolje na srpskom tržištu? Evo pomoći – hoda na dve noge.
Reč je o takozvanim radnicima na lizing, koji posao dobijaju preko agencija, koje ih kompanijama uz proviziju iznajme.
Prema najnovijim podacima ministarstva rada u Srbiji ih ima između 50 i 70 hiljada, dok sindikati spekulišu sa brojkom od 100 hiljada. Neretko je reč o građevinskim i radnicima obezbeđenja.
Plaća ih agencija i to do 30 odsto manje od stalno zaposlenih u firmi za koju rade. Zbog mršave pravne zaštite, godišnji odmor im zavisi od volje poslodavca i ne mogu kreditno da se zaduže.
Eto i paradoksa: ovaj način eksploatacije je legalan, jer ga nijedan akt ne reguliše ili zabranjuje. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata jedina je 2014. predlagala da se posao na lizing uredi tada donetim Zakonom o radu – ali za to nije bilo sluha.
„I ono što je naročito opasno je što jednom društvu kao što je sprsko društvo sa ogromnom stopom nezaposlenosti preti velika opasnost da ovaj oblik zapošljavanja postane dominantan“, smatra Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.
Hitno je potrebno radnicima na lizing dati prava na godišnji odmor, te zaštiti ti ih od povrede i diskriminacije na radu dodaju poznavaoci prilika, ali i upozoravaju: ne postoji jasna predstava šta vlada radi po pitanju statusa radnika, pogotovo imajući u vidu da je njen šef nedavno u Londonu rekao da Srbija želi da bude nova Kina na Balkanu.
„Da li je on mislio da mi želimo da budemo jedna velika platforma za proizvodnju, da li je mislio da ćemo imati konkuretne niske plate, da li je mislio da ćemo dozvoljavati da prava radnika budu kršena? To je veliko pitanje.
Drugo pitanje, mi moramo da kažemo da ni Evropska komisija, bez obzira što mi vidimo da se u velikoj meri krše prava radnika, ne obraća neku veliku pažnju u svom izveštaju na to pitanje“, kaže novinarka i istraživač Tanja Jakobi.
U Libertartarijanskom klubu misle da unajmljivanje radnika ne treba ukidati, već regulisati. Tvrde: zapošljavanje preko agencije može biti dobro za radnike, ali i poslodavce početnike.
„Tako da je ovo rešenje, jedno od rešenja u kojem smanjuje rizik za pokretanje novih poslova ili za njihovo proširenje dok se oni ne ustale. Tako da mislim da ne treba posmatrati stvari crno belo, jednostrano, potpuno podržavati ili potpuno nešto osporavati, nego jednostavno treba shvatiti da je to realnost ekonomije u 21. veku da se ide ka što većoj fleksibilizaciji svih oblika rada“, smatra Mihailo Gajić, LIBEK.
Iz ministarstva rada od 2014. samo najave, bez vremenskih odrednica. Uveravaju: u pripremi je Zakon o posebnim agencijama za lizing u skladu sa međunarodnim pravom. Crna Gora i Hrvatska već su regulisale tu oblast.
Preuzeto sa:  N1 / Adam Santovac

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *