/ HRONIKA / Sedam radnika povređeno u “Krušiku”

Sedam radnika povređeno u “Krušiku”

ubzrs on 15/05/2015 - 7:17 am in HRONIKA, NOVOSTI
Rate this post

Nesreća u valjevskoj fabrici namenske industrije kada je eksplodirala kapisla ručne bombe.

U fabrici namenske industrije “Krušika” u Valjevu u petak se dogodila eksplozija u kojoj je povređeno sedam radnika. Posle ukazane lekarske pomoći u Urgentnom centru valjevske opšte bolnice, šest radnika je pušteno kući, dok je njihov kolega sa povredom oka hitno upućen u Klinički centar u Beogradu. Kako smo saznali, do nesreće je došlo usled rasprskivanja detonatorske kapisle upaljača ručne bombe.

Prema nezvaničnim informacijama, ljudski faktor je odgovoran za eksploziju. U “Krušiku” su naglasili da nije u pitanju ozbiljniji incident i da proizvodnja nije obustavljena.

– U pitanju su lakše, površinske povrede, izazvane barutnim česticama i sitnim gelerima – kaže izvor “Novosti”. – Jedan radnik upućen je na lečenje u Beograd, jer se povreda oka, kakvu je zadobio, ne može sanirati u valjevskoj bolnici.

Nezvanično, do incidenta je došlo u pogonu Laborašnica, na traci za proizvodnju. Najteže povređeni bio je najbliži mestu eksplozije, a u Laborašnici u tom trenutku bilo je desetak ljudi.

– Sve su to iskusni radnici, koji godinama rade taj posao – kaže izvor “Novosti”. – Srećom, eksplodirala je samo kapisla, a ne cela bomba. Da je ona aktivirana, posledice bi bile tragične. Do incidenta je najverovatnije došlo zbog pada koncentracije, jer radnici imaju mnogo posla.

LAKŠA POVREDA OKA

Radnik “Krušika” kojem je povređeno oko, zbog čega je transportovan u Beograd, stigao je u petak oko 15 sati u Očnu kliniku Kliničkog centra Srbije, potvrđeno je “Novostima” u pres službi KCS. Odmah je organizovan ambulantni pregled, a lekari će na osnovu nalaza odlučiti o daljim merama lečenja. Kako nezvanično saznajemo, u pitanju je lakša povreda oka.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio “Krušik”

LjUDI VAŽNIJI OD NORME

Valjevo – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je drugim povodom boravio u Valjevu, posetio je u petak fabriku “Krušik” u kojoj je istog dana, oko podneva, sedmoro radnika povređeno usled eksplozije upaljača ručne bombe. Nikolić je razgovarao sa radnicom Jelenom Milivojević, kojoj je lakše povređena ruka i Mladenom Petkovićem, direktorom “Krušika”.

– Srećom, sve je bilo mnogo bezbolnije nego što je moglo da bude – rekao je predsednik Srbije. – U Namenskoj proizvodnji treba posvetiti pažnju svakom radu, čak i rutinskom, a briga za čoveka mora da bude važnija od norme.

Incident u Namenskoj proizvodnji “Krušika” dogodio se nekoliko časova pre dolaska Nikolića na sednicu Odbora za obeležavanje stogodišnjice Valjevske bolnice u Prvom svetskom ratu. Mladen Petković, direktor “Krušika” rekao je da je u pitanju bio manji incident, posle kog proizvodnja nije zaustavljena i nije došlo do oštećenja objekata. Naglasio je da je dekoncentracija radnika bila uzrok detonacije, s obzirom da je povećan obima posla.

– Svi smo dobro, svako može da pogreši – rekla je Jelena Milivojević, radnica s desetogodišnjim stažom, kojoj je lakše povređena ruka. – Najvažnije je da niko nije teško povređen.

 

Izvor: Večernje Novosti

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *