/ HRONIKA / Sestra stradalog radnika MB-a tražila istinu, a dobila otkaz

Sestra stradalog radnika MB-a tražila istinu, a dobila otkaz

ubzrs on 25/12/2017 - 8:46 am in HRONIKA
Rate this post

Obećanja, ponude pa onda i pritisci – to su izazovi sa kojima se suočava porodica 25-ogodišnjeg Milomira Milivojevića koji je stradao u julu, u poslednjoj u nizu nesreća u fabrici raketnih goriva “Milan Blagojević – namenska” u Lučanima.

Naime, od kada su Milivojevići o svemu progovorili javno – za N1, i za propuste u radu optužili direktora najpoznatijeg preduzeća u Lučanima, počeli su i pritisci.

Bio je radnik fabrike naoružanja “Milan Blagojević” u Lučanima. U julu ga je na radnom mestu zadesila eksplozija i to kobna. Nikada se nije vratio kući u kojoj porodica mesecima čeka odgovore.

Tri meseca su se uzaludno nadali: rukovodstvo fabrike i sud će utvrditi propuste. Zato su u oktobru odlučili da progovore za N1. Posvedočili su da im je u zamenu za istinu u fabrici ponuđen posao za majku i sestru stradalog mladića. Njegov otac, koji takođe radi u Namenskoj, rekao je da u fabrici godinama ne poštuju procedure bezbednosti na radu. Milivojevići su za sve optužili Radoša Milovanovića, koji je na čelu najpoznatijeg preduzeća u Lučanima od 1982. Prema dostupnim podacima, za to vreme u fabrici je poginulo najmanje 18 radnika. Mislili su da će preko medija ubrzati pravdu, ali objašnjavaju – brzo su stigli samo pritisci moćnog direkora. Sestra stradalog mladića dobila je otkaz u privatnoj firmi čije poslovanje zavisi od fabrike “Milan Blagojević”.

“Gazdarica me je pozvala na razgovor, bile smo tu sat vremena i čak on optužuje gazdaricu kako meni pomaže u pisanju medijma, obraćanju ministarstvima, kako ja u stvari sa gazdaricom sedim i zajedno nas dve pišemo protiv Radoša, kako mi želimo da ga smenimo”, kaže sestra stradalog radnika, Mirjana Milivojević.

“Ja sam jedan dan videla direktora na ulici. Prišla sam i htela sam da mu se zahvalim za to što je urgirao da mi se ćerka otpusti. Međutim, on je rekao, pitao me je: Ko sam ja i šta hoću od njega? Ja sam majka onog mrtvog deteta što je ostavilo život tamo, a sad ne znam šta vam ovov drugo dete smeta pa ste urgirali da bude otpušteno. Seo je u kola i otišao”, kaže majka stradalog radnika, Nela Milivojević.

Prvog decembra stigao je izveštaj veštaka Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem – tvrde Milivojevići – piše da je za nesreću odgovoran baš sektor u kojem radi otac poginulog radnika. On misli: veštačenje je namešteno.

“Da izvrše pritisak da ja odustanem od gonjenja bilo koga zato što se udarilo sad na moje kolege s kojima sam godinama i na mene. Znači, ispada da su moje kolege ubile moje dete. Ja znam da oni to nisu, ali ako će oni da prihvate krivicu oni neka idu u zatvor umesto direktora Radoša, nek ostave čoveka od 74 godine pa nek robijaju za njega. Znači, ja odustati neću”, kaže otac stradalog radnika Milovan Milivojević.

Inače, tek pet meseci od nesreće, u novembru pokrenut je prvi sudski postupak protiv direktora Namenske. Goni ga Prekršajni sud u Čačku. Ukoliko sudija utvrdi prekršaj, zakon nalaže: odgovornom sleduje samo novčana kazna.

N1

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *