/ GLAVNA TEMA / Strašna statistika: Ove godine 40 radnika poginulo ili povređeno!

Strašna statistika: Ove godine 40 radnika poginulo ili povređeno!

ubzrs on 09/10/2016 - 6:50 am in GLAVNA TEMA
Rate this post

Od 25. septembra do 2. oktobra ove godine, sedam radnika je izgubilo život zato što se nije dovoljno vodilo računa o onome što zakon propisuje, upozorio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin.

U neprekidnoj borbi da se postignu rokovi, da se stigne uraditi nešto na vreme, ljudi jednostavno zaborave da brinu o onome što je najvažnije, a to je bezbednost i zdravlje na radu”, rekao je Vulin tokom vanrednog nadzora gradilista “Beograd na vodi” sa inspektorima za rad.

On je upozorio poslodavce i radnike da se zakon mora striktno poštovati i striktno sprovoditi i da nijedna odredba u zakonu nije doneta slučajno, da je svaka odredba tu upravo da bi zaštitila najvažnije – zdravlje i život svakog od učesnika u radnim odnosima.

“Tražim od poslodavaca da sprovode zakon, tražim od radnika da ga se pridržavaju, a Inspekcija rada će nastaviti i sa većim naporom da se zakon striktno poštuje i sprovodi i da bar broj povreda bude manji”, rekao je Vulin.

Ministar naglašava da je u toku 2015. zabeleženo 38 smrtnih povreda i teških povreda na radu sa smrtnim ishodom, a za malo više od devet meseci ove godine, broj smrtnih povreda i teških povreda na radu sa smrtnim ishodom je 40.

“Sve ovo svedoči o povećanoj privrednoj aktivnosti, ali to, nažalost, sa sobom nosi i teške posledice, kada je u pitanju bezbednost i zaštita na radu. Ne vodi se računa o osnovnim zakonskim merama, ne štiti se dovoljno radnik, ne vodi se računa da njegovo radno mesto mora da bude sigurno i bezbedno”, istakao je ministar.

Vulin je naveo da je Inspekcija rada od 1. januara do 30. septembra izvršila 40.787 inspekcijskih nadzora, od toga 10.100 nadzora iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, ocenivši da je 2015. bila dobra godina za Inspekciju rada i da se može reći da su do tada postignuti i oboreni svi dotadašnji rekordi, ali da je ova godina, što se tiče Inspekcije rada, daleko bolja.

“Ove godine smo u radu na crno zatekli 13. 180 osoba, prošle godine ih je bilo 10. 401, što je povećanje od 26 odsto, a što je još važnije, poslodavci su na osnovu rešenja naših inspektora zaposlili značajno veći broj osoba nego što je to urađeno prošle godine, tako da smo ove godine, na osnovu rešenja naših inspektora, prijavili, zaposlili, uveli u legalne tokove 10. 975 osoba, a prošle godine ih je bilo 6. 183”, rekao je ministar.

Izvor: Tanjug

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *