/ DOBRE VESTI / Subotica: Manje povreda na radu

Subotica: Manje povreda na radu

ubzrs on 22/03/2017 - 8:01 am in DOBRE VESTI, NOVOSTI
Rate this post

“Smanjuje se broj povreda na radu u oblasti građevinarstva, pre svega povreda sa smrtnih ishodom”, izjavio je za RTV šef Odseka inspekcije rada Severnobačkog upravnog okruga Božo Ivković. Kako je objasnio, to je sa jedne strane rezultat intenzivne kontrole, ali i ozbiljnijeg pristupa poslodavaca, koji se u većoj meri pridržavaju zakona i propisa.

Građevinarstvo je, to pokazuju statistike, oblast u kojoj se dešava najveći broj povreda na radu. Vlasnici brojnih građevinskih preduzeća se često odlučuju da uštede baš na bezbednosti i zdravlju svojih zaposlenih, ali problem predstavlja i činjenica što ih angažuju na crno bez ugovora. Inspekcija rada poslednjih godina vrši intenzivne kontrole, pa je i problema na terenu sve manje.

“Broj povreda na radu, a pre svega broj povreda sa smrtnim ishodom je svake godine sve manji. To je jako dobra tendencija, a zadovoljni smo i sa činjenicom da se takođe smanjuje i broj zaposlenih koji rade na crno”, ističe Ivković.

Inspekcija rada je organizovala tribinu za vlasnike građevinskih firmi, kako bi ih upoznala za zakonskim propisima. Vlasnici registrovanih preduzeća koji su prisustvovali tribini međutim te propise već poštuju i zdravlje na radu svojih zaposlenih stavljaju na prvo mesto.

“Pridržavamo se svih propisa, svi radnici su obučeni i koriste zaštitna sredstva. To je jako bitno na gradilištima. Nismo imali povreda, a radimo već 15 godina”, kaže Miroslav Radulović, vlasnik građevinskog preduzeća.

Inspekcija rada je pozvala poslodavce da prijave nelojalnu konkurenciju, i da na taj način spreče eventualne povrede na radu, koje se u građevini često završavaju sa smrtnim ishodom.

“U praksi nailazimo na situacije da lica neregistrovana za tu delatnost obavljaju građevinske radove. To sankcionišemo, ali u isto vreme pozivamo i ragistrovane poslodavce da u slučaju da imaju saznanja o takvoj, za njih nelojalnu konkurenciju, obaveste Inspekciju rada”, objašnjava Božo Ivković.

Inspekcija rada će nastaviti sa intenzivnom kontrolom, ne samo u oblasti građevinarstva, nego i u svim drugim oblastima gde postoji indicija da ljudi rade na crno ili gde im je u procesu rada ugrožena bezbednost i zdravlje.

RTV

0 POST COMMENT
Rate this article
Rate this post

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *